Biefstuk bakken is voor veel mensen nog best lastig. Het komt heel precies hoe je hem bakt. Doe je het fout, dan krijg je een biefstuk die te rauw of juist te gaar is. In beide gevallen is het gewoon jammer dat hij niet helemaal perfect is. Het is tenslotte een vrij duur stukje vlees dus dat wil je wel zo goed mogelijk bakken!
Rare, medium en well-done
Er zijn drie vormen van het bakken van biefstuk. In het eerste geval is de biefstuk rare. Het midden is nog rauw en er komt nog veel sap vrij uit de biefstuk. De biefstuk is ook nog zacht. In het tweede geval is de biefstuk medium. Dit is het meest gebruikelijk. De biefstuk is nog wel wat rood in het midden, maar is minder rauw. Er komt minder vocht uit en de biefstuk is iets steviger. In het derde geval is de biefstuk well-done. Hij is helemaal gaar gebakken, er komt geen vocht meer uit en hij is helemaal stevig.
Een biefstuk van 2 cm dik bak je zo:
- Rare: 2 minuten aan elke kant
- Medium: 4 minuten aan elke kant
- Well done: 6 minuten aan elke kant
Is je biefstuk dikker, dan tel je er een beetje tijd bij op. En is hij dunner, dan kun je de baktijd inkorten. Zo krijg je doorgaans de biefstuk zoals je hem hebben wilt.
Zo bak je biefstuk altijd goed
Hoe je biefstuk bakt hangt voor een deel af van de biefstuk zelf. Een dunne biefstuk moet je veel korter bakken dan een dikke biefstuk. Dat maakt het ook lastig om de biefstuk echt perfect te krijgen, want ze verschillen altijd wel iets. Om een biefstuk goed te bakken gebruik je de volgende tips:
- Gebruik olie en geen boter om de biefstuk te bakken. Boter droogt namelijk sneller uit in de pan en bakt dan aan.
- Draai de biefstuk maar 1x om tijdens het bakken. Als je vaker draait zal de biefstuk sneller uitdrogen.
- Prik de biefstuk niet aan een vork, want dan loopt er teveel vocht uit tijdens het bakken. Je kunt beter een lepel of spatel gebruiken om de biefstuk te keren.
- Bak de biefstuk op middelhoog vuur. Het vuur moet vooral niet te laag staan want dan gaart de biefstuk te langzaam.
- Doe de biefstuk pas in de pan als de pan al goed heet is. Dan kun je makkelijk controleren: spat een drupje water in de pan. Als het water meteen gaat sissen en ‘rondlopen’ is de pan heet genoeg. Dan doe je de olie erbij, wacht even tot die goed heet is en dan de biefstuk erin. Doe de biefstuk nooit in een koude pan want dan lukt het niet om hem goed te bakken.
Met deze tips moet het lukken om een heerlijk mals biefstukje op tafel te zetten. Nog een laatste advies: wacht heel even met de biefstuk serveren. Het vlees moet even rusten om echt op smaak te komen. Je kunt het overigens wel meteen serveren, maar je moet hem even laten rusten voordat je hem opeet. Biefstuk is heerlijk te combineren met groente en aardappelen.