Bijna iedereen kan wel een kant-en-klaar maaltijd warm maken in de magnetron, maar dat mag niet worden beschouwd als het koken van een smaakvolle maaltijd. Een gezonde en lekkere maaltijd wordt bereid met behulp van verse ingrediënten en de juiste kruiden en specerijen. Beginnende koks zijn soms angstig om kruiden of specerijen te gebruiken, omdat de keus zo enorm groot is. Maar als ze het een paar keer hebben geprobeerd, merken ze dat hun maaltijden daar veel smakelijker door worden.
Meer dan 100 kruiden
In een gespecialiseerde winkel kun je gemakkelijk meer dan 100 soorten kruiden en specerijen vinden. Het is niet vreemd dat het je dan gaat duizelen als je geen ervaren kok bent. Want waar begin je met kiezen als het aanbod zo groot is? Een goede tip is, om te beginnen met een recept op te zoeken voor de maaltijd die jij gepland hebt. Daar worden vaak de nodige kruiden genoemd en dan weet je wat kruiden betreft ongeveer in welke richting je moet zoeken. Als je wat vaker zelf gerechten bereidt leer je gaandeweg wel welke kruiden bij de verschillende soorten vlees, vis en groenten passen.
Tips voor het gebruik
Een ander handig hulpmiddel is, dat winkels waar kruiden en specerijen worden verkocht bij alle producten informatie geeft. Je kunt dus ook andersom werken. Dat begint met een kruid selecteren, en op basis van de daar beschikbare informatie besluiten welke groenten, vlees of vis je wilt gaan bereiden. Soms wordt er bij de kruiden ook aangegeven in combinatie met welke andere kruiden of specerijen jouw kruiden goed samengaan. Als je het teveel werk vindt om alle kruiden apart bij elkaar te zoeken kun je er ook voor kiezen om een kant-en-klare melange van kruiden te kopen.
Kruiden of specerijen?

Het is niet nodig om onderscheid te maken in kruiden en specerijen bij het koken. Het zijn allemaal smaakmakers en de naam is gerelateerd aan de plek op aarde waar de planten groeien. Specerijen zijn afkomstig van planten die in een tropisch klimaat groeien. Het is van de soort specerijen afhankelijk of daarvan de bast, de stengel, de vruchten of de zaden worden gebruikt. Kruiden zijn afkomstig van planten die in een gematigd klimaat groeien. Bij kruiden wordt in verreweg de meeste gevallen gebruik gemaakt van de bladeren, zowel vers als gedroogd.
Vorm
Kruiden en specerijen kunnen vers en in gedroogde vorm worden gebruikt. Gedroogde producten worden meestal gemalen en in strooipotjes geleverd. De houdbaarheid van deze producten is erg lang, soms wel enkele jaren. Dat geldt ook voor vriesdroge producten. Die moet je thuis in de vriezer bewaren. Kruiden en specerijen die vers worden geleverd zijn vrijwel altijd maar een paar dagen te bewaren.