Zelf brood bakken is helemaal niet moeilijk. Zeker wanneer je het brood vers eet, is het eigenlijk altijd lekker. Toch is het de kunst om brood te bakken dat niet alleen lekker is als het net uit de oven komt, maar ook als je het een of twee dagen wilt bewaren. Hoe je dat doet? Dit is een gemakkelijk basisrecept om brood mee te bakken!
Ingrediënten voor 1 standaard formaat brood
Voor volkorenbrood
- 1 zakje gedroogde gist (of 20 gr verse gist)
- 400 ml lauw water
- 500 gr volkorenmeel of speltmeel
- 6 gr zout
- 1 tl suiker
- Eventueel nog wat pitten of zaden
Voor witbrood
- 1 zakje gedroogde gist (of 20 gr verse gist)
- 280 ml lauw water
- 450 gr patentbloem
- 6 gr
- 1 tl suiker
Let op: de verhouding tussen water, meel en gist is dus anders voor volkorenbrood dan voor wit brood. Dat komt doordat volkorenbrood veel steviger wordt.
Hoe bak je brood?
Hoewel de ingrediënten iets afwijken, is de manier van brood bakken voor volkorenbrood precies hetzelfde als voor witbrood.
Meng de gist en de suiker door het water. Laat dit ongeveer 10 minuten staan. Zo wordt de gist alvast goed geactiveerd en is het kneden straks eenvoudiger en je brood luchtiger.
Doe de bloem in een grote kom en giet het gist-water erbij. Roer met een lepel snel door elkaar tot een plakkerig deeg. Voeg daarna pas het zout toe, zodat het de werking van het gist niet kan blokkeren.
Kneed het deeg door elkaar. Let op: het deeg is nat en plakkerig. Je kunt je handen met bloem bestuiven om het deeg iets makkelijker te kunnen hanteren. Doe er echter niet teveel bloem bij, want dan wordt je brood zwaarder en droger door verkeerde verhoudingen. Eventueel kun je je handen ook insmeren met wat olijfolie om gemakkelijker te kneden.
Het deeg wordt vanzelf tijdens het kneden droger. Uiteindelijk heb je een bal deeg, die nog licht plakkerig is. Trek een stukje deeg van de bal af en trek het voorzichtig uit elkaar. Als het een vliesje vormt is je deeg voldoende gekneed (dat kost meestal ongeveer 10 minuten). Bij volkorenmeel zal het deeg iets minder gemakkelijk een vliesje trekken, maar dat is niet erg.
Doe het deeg in een ingevette bakvorm. Laat het op kamertemperatuur ongeveer 50 minuten lang rijzen. Verwarm op tijd de oven voor op 180 graden (hetelucht) of 200 graden. Zet het bakblik in de oven en laat het brood in 40-45 minuten garen. Gaat het brood iets te hard? Smeer de bovenkant dan in met wat olijfolie of wat water.
Los het brood zo snel mogelijk na het bakken uit de bakvorm. Klop op de onderkant. Hoor je een hol geluid? Dan is je brood gaar. Klinkt het nog niet hol, bak het brood dan nog even wat langer.
Een tweede rijs nodig?
Veel recepten gaan ervan uit dat je je brood twee keer laat rijzen. Dat hoeft echter niet perse. In dit recept wordt het brood 1x weggezet om te rijzen. Het rijst dan later in de oven wat sterker en het brood blijft iets compacter. Je kunt het deeg ook twee keer laten rijzen. Laat het deeg eerst zo’n 50 minuten rusten zodat het kan rijzen. Druk dan de lucht eruit, doe het deeg in het bakblik en laat normaals 30 minuten rijzen. Doe het daarna in de oven. Het zal in de oven minder rijzen, maar zal wel wat luchtiger zijn na het bakken.