Slakken zijn een echte delicatesse. En langzamerhand ontdekken steeds meer mensen hoe lekker deze diertjes kunnen zijn. Je kunt ze natuurlijk als Escargots eten in een restaurant. Maar je kunt ze ook zelf thuis klaarmaken. Slakken uit de oven: onverwacht lekker!
Ingrediënten (6 slakken per persoon)
- 6 slakken pp (liefst vers besteld, maar kan eventueel ook uit blik)
- 6 slakkenhuisjes pp (die moet je meestal apart kopen)
- Zelfgemaakte kruidenboter
- Handje peterselie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul elk slakkenhuisje met wat boter en doe er een slak bij. Daarna smeer je het huisje dicht met kruidenboter.
Verdeel de slakken over een ovenschaal en plaats 7 minuten in de oven. De boter moet lekker gesmolten zijn.
Haal de schaal uit de oven en verdeel de slakken over de borden. Serveer met wat peterselie en wat vers stokbrood.
Waar moet je op letten bij slakken?
Slakken zijn lekker, maar je moet wel op een aantal zaken letten. Anders is er kans dat je slakken eet die slecht behandeld zijn of je krijgt andere slakken op je bordje dan je denkt.
- Veel slakken lijken Frans, maar komen in feite uit lage lonen landen. Ze worden ingevroren voor transport, waardoor ze veel minder smaak hebben dan Nederlandse slakken.
- Slakken krijgen bij grote bedrijven vaak antibiotica of andere middelen om ze gezond te houden. Kies daarom liever voor biologische slakken.
- Officieel hoor je wijngaardslakken te eten omdat die het lekkerst zijn. Maar als je slakken koopt moet je wel goed opletten, want vaak gaat het om de Agaathslak die veel sneller groeit en daarom meer oplevert voor het bedrijf.
Slakken zijn een ware delicatesse. Mits je ze goed klaarmaakt en ze vers besteld, zijn ze heerlijk om te eten. Bovendien zijn slakken ook gezond!