Nederland is in heel veel opzichten een multicultureel land. Zeker als het gaat om het introduceren van keukens uit andere landen. Zowel binnen als buiten Europa zijn er heel wat keukens die in Nederland bekend zijn geworden. Dit is een top vijf van keukens van Europa die in Nederland razend populair zijn – en met goede reden!
1. De Franse keuken
De Franse keuken staat al eeuwenlang bekend om zijn verfijnde gerechten. Veel gerechten zijn zonder meer overgenomen in de Nederlandse kookkunsten. Toch kennen wij met name de verfijnde en chique Parijse keuken. Er zijn echter enorme verschillen binnen Frankrijk als het gaat om bekende gerechten. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten, waarvan we er in Nederland maar enkele kennen. Wil je dus echt kennismaken met de Franse keuken, dan is een rondreis door Frankrijk je beste keus.
2. De Turkse keuken
De Turkse keuken is de laatste jaren sterk in opkomst. We hebben er al kennis mee gemaakt toen er veel Turkse immigranten naar Nederland kwamen. Natuurlijk kennen de meeste mensen Kebab, het bekendste Turkse gerecht. Toch zijn er nog veel meer lekkere hapjes en gerechten die zijn overgewaaid uit de Turkse keuken. Wat denk je van Pilav, Baklava, gevulde wijnbladeren en Turks brood? Je vindt nog veel meer informatie over de Turkse keuken in de foodwiki, samen met allerlei heerlijke recepten.
3. De Duitse keuken
De Duitsers staan op zich niet zo bekend op culinair gebied. Totdat je beseft dat veel ‘geleende’ recepten eigenlijk van Duitse komaf zijn. Zuurkool, rookworst en gedroogde worst zijn typische Duitse gerechten. Maar natuurlijk kennen we ook de schnitzel, met alle varianten daarvan. De Duitse keuken kenmerkt zich door de nadruk die ligt op vleesgerechten. Bovendien zijn het vaak ‘warme’ gerechten, die vooral in de winter zeer gewaardeerd worden. In de zomer eten de meeste Nederlanders liever gerechten uit de Zuid-Europese keuken.
4. De Spaanse keuken
De Spaanse keuken is in Nederland een grote hit, dankzij de tapas. In Spanje is het gebruikelijk om de tapas gedurende enkele uren te serveren. De maaltijd kan gerust de hele avond duren, tot diep in de nacht. In Nederland zijn we daar niet zo precies in, waardoor we de tapas in veel kortere tijd naar binnen werken. Best jammer, want het kost heel wat tijd en moeite om die hapjes klaar te maken. Het is dan ook beter om er lang van te genieten en uitgebreid te tijd te nemen. Naast tapas kent de Spaanse keuken ook een traditie op het gebied van visgerechten en rijstgerechten.
5. De Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken is voor een deel al helemaal geïntegreerd in de Nederlandse leefstijl. De meeste gezinnen eten minimaal één keer per week een pastagerecht. De gerechten die we hier in Nederland eten laten zich echter niet helemaal vergelijken met de echt Italiaanse gerechten. We maken er een eigen variant van, die de Italianen zelf absoluut niet op prijs stellen. En als je ooit op vakantie in Italië bent geweest en je hebt er een echt authentiek restaurantje gevonden, weet je precies wat ze bedoelen. In de Italiaanse foodwiki vind je veel originele recepten waarmee je écht Italiaans kunt koken.
Binnen Europa zijn er natuurlijk nog wel meer goede keukens te vinden. Opvallend is dat de keukens populairder worden naarmate ze verder naar het zuiden liggen. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van de Noorse of Zweedse keuken? Behalve de bekende gehaktballetjes weten we er verder maar weinig van. Terwijl we alles weten van de Italiaanse en Spaanse keuken. Deze top 5 van Europese keukens is dus eigenlijk nog niet helemaal compleet. Tijd voor een rondreis door Europa om zelf te beslissen in welke landen het lekkerst wordt gekookt.