Misschien heb je helemaal geen geld voor een bakvorm. Of blijkt dat je oude bakvorm door roest uit elkaar is gevallen. Of heeft die vervelende vriendin je cakevorm ‘geleend’ en is ze ‘vergeten’ hem terug te geven… Soms zit het je gewoon even tegen: heb je alles in huis behalve de bakvorm die je nodig hebt. En zul je zien dat de winkels dicht zijn of dat je geen tijd hebt om er een te halen. Wat doe je dan? Kun je eigenlijk wel gebak maken zonder bakvorm?
1. Ovenschaal als bakvorm
Glazen ovenschalen voldoen prima als bakvorm. Er zit maar één klein nadeeltje aan deze ‘bakvorm’: het gebak blijft sneller plakken. Dat is echter zo opgelost als je gebruik maakt van boter met bloem of als je bakpapier in de ovenschaal legt. Voor de juiste bakvorm kijk je gewoon naar de inhoud: een cake kan bijvoorbeeld gebakken worden in een kleine ovenschaal (1 – 1,5 liter), een taart in een grotere vorm.
2. De bakplaat van de oven
Haast alle recepten zijn ook uit te voeren in een platte variant. Hiervoor kun je de standaard bakplaat van je oven gebruiken. Hou er rekening mee dat het geheel wat platter wordt en dat je dus andere baktijden nodig hebt. Bij een cake of taartbodem halveer je de baktijd of zet je de oven op een lagere temperatuur. Een handige vuistregel: als een mes in het gebak wordt gestoken en er droog weer uit komt, is de cake of taartbodem gaar.
3. Een vorm van aluminiumfolie
Je kunt zelf een vorm maken van aluminiumfolie. Hoe je dat doet hangt een beetje af van wat je wilt gaan maken. In principe is de regel dat de vorm steviger moet zijn als het beslag dunner is. Je maakt de vorm door lange stroken aluminiumfolie om te vouwen tot een bakvorm. Voor bijvoorbeeld een boterkoek of plaatkoek hoeft die vorm niet stevig te zijn en zijn 2-3 lagen genoeg. Maak je een cake, dan maak je de vorm dikker 5-6 lagen.
Er zijn gelukkig verscheidene alternatieven voor het moment dat je geen bakvorm bij de hand hebt. In principe is de glazen ovenschaal het meest praktisch, omdat je daarin ongeveer de juiste vorm behoud en je zeker weet dat er geen vocht zal lekken. Zelf hebben we het recept voor appelkruimelcake uitgeprobeerd in een ovenschaal en het resultaat was weer vanouds overheerlijk. Maar ook de andere alternatieven zijn prima geschikt als je net even geen bakvorm bij de hand hebt. Weet jij nog originele alternatieven voor de bakvorm of springvorm? Laat het ons weten!