De originele bolognese saus is niet zo moeilijk te maken. Je kunt het gerust zelf, als je het juiste recept hebt gevonden. Het nadeel van bolognese saus uit pakjes en zakjes is dat deze helemaal niet de echte originele smaak heeft. Die ontdek je pas als je in Italië bent, waar ze de echte saus serveren. Zoek jij een recept voor het maken van de originele bolognese saus? Hier vind je het!
Ingrediënten voor originele bolognese saus
- Voldoende voor 400 gram spaghetti of macaroni (voor 3-4 personen)
- 200 gram half om half gehakt
- 150 gram spekjes
- 1 uitje
- 1 bospeen of kleine wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 blik tomatenblokjes (of 400 gram tomaten)
- 1 blikje tomatenpuree
- 100 ml rode wijn
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblad
Bolognesesaus met gehakt maken
Dit is het traditionele recept voor bolognese saus. Het bereiden van de originele bolognese saus kost ongeveer een half uurtje. Je kunt er ook meer van maken en het overgebleven gedeelte invriezen.
Snipper het uitje fijn en hak de knoflook fijn. Verhit een pan met wat olijfolie op middelhoog vuur en bak daarin de ui, knoflook en spekjes.
Snijd de wortel zo fijn mogelijk en doe deze in de pan. Snijd de bleekselderij iets grover en voeg ook toe. Bak al omscheppend even mee.
Draai het vuur omhoog en voeg het gehakt toe. Bak dit rul. Blus daarna af met de wijn en draai het vuur wat lager.
Voeg de tomatenblokjes toe. Gebruik je losse tomaten? Kook de tomaten apart in een pan gedurende ongeveer 5 minuten. Haal dan de schil van de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe ze dan bij het gehaktmengsel in de pan.
Roer de tomatenpuree door het mengsel in de pan. Ris de blaadjes van de tijm en haal de rozemarijn van de takjes. Hak de kruiden grof. Voeg ze dan toe aan de bolognese saus en roer door. Proef de saus en voeg naar smaak ruim zout en peper toe.
Laat de saus rustig een uurtje doorpruttelen op laag vuur tot hij iets is ingedikt en goed is gebonden. Kook ondertussen de pasta al dente en voeg deze toe. Serveer met wat rozemarijn of peterselie over het gerecht.
Tips
- Het maken van de originele bolognese saus kost wat geduld. Je moet het rustig een poosje laten pruttelen terwijl je wat anders aan het doen bent. Heb je geen tijd? Dan giet je het vocht uit het blik tomatenblokjes af voordat je de blokjes in de pan doet.
- Je kunt bolognesesaus met gehakt maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om het vlees weg te laten.
- Bolognesesaus komt meer op smaak als hij wat langer staat. Je kunt het dus gerust maken voor de volgende dag!
- Meestal is het praktisch om bij het maken van de originele bolognesesaus meerdere porties te maken en het overschot in te vriezen.
- Bij pasta met bolognese saus is het lekker om parmezaanse kaas of jonge geraspte kaas er overheen te strooien.
Hoe maak je de originele bolognese saus? Dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Zoals veel Italiaanse recepten is het vooral een kwestie van geduld. Dus is het verstandig om op tijd te beginnen en rustig de tijd te nemen. Heb je hier eigenlijk geen tijd voor, dan kun je natuurlijk kiezen voor de variant uit een pakje of zakje. Maar je zult al snel ontdekken dat dit recept voor bolognese saus veel lekkerder is!