Zowel in zomer als winter zijn roerbakgroenten en wokgroenten populair. Het idee van roerbakgroenten stamt eigenlijk af van de Aziatische manier van groenten licht bakken in een hete pan (wokken). De groenten behouden hun bite, maar worden toch net even wat zachter en lekkerder dan wanneer ze helemaal rauw zijn. Het enige verschil tussen roerbakken en wokken is eigenlijk dat er wordt gekozen voor andere groentes. In roerbakgroentes zitten vooral ‘Hollandse’ groentes, in wokgroentes wordt gekozen voor Aziatische groentes. Maar als Hollanders gaan roerbakken of wokken, doen ze dat vrijwel nooit met zelf gesneden groenten. Nee, want de winkel heeft van die handige zakjes met kleingesneden groente die een stuk makkelijker zijn. Ja toch? Daarom bekijken we eerst wat er nu eigenlijk mis is met de winkelgroente, om vervolgens te laten zien hoe je heel gemakkelijk zelf je wokgroente en roerbakgroente klaarmaakt!
Waarom niet kant-en-klaar uit de winkel?
Winkels moeten winst maken. Dat doen ze soms met grote bedragen tegelijk en soms met kleine. Met wokgroentes en roerbakgroentes maken ze het echter wel erg bont. Want… hierop maken ze dubbel winst! Hoe dan?
- In zakjes kant-en-klare gesneden groentes worden groentes verwerkt die niet in de winkel komen te liggen. Groentes met plekjes, die er eigenlijk niet meer zo mooi uitzien. Op zich geen probleem, maar er worden óók groentes in gestopt die eigenlijk niet meer vers zijn. Ze zijn niet verrot (dat zou je ruiken), maar vers zijn ze ook niet! Een stuk goedkoper voor de winkel en als consument merk je het alleen op je bord, dat de groenten wat taai en muffig zijn.
- Mensen zijn graag bereid om wat extra te betalen als een deel van het werk al is gedaan. Dat is de reden dat uitjes ineens meer dan 10x zo duur worden als ze zijn gesneden. Dit geldt ook voor de andere groentes. Koop je voorgesneden groente, dan is dat vele malen duurder dan wanneer je zelf de groente thuis snijdt. Vooral als je per kilo gaat kijken scheelt dit behoorlijk wat geld!
Het is op zich niet erg dat de winkel winst maakt op roerbak- en wokgroente. Maar het is wel vervelend dat je vervolgens een product in huis hebt dat niet lekker vers is. Daarbij komt dat de winkel ervoor zorgt dat er vooral de goedkoopste groenten in zitten. Zou je dit zakje meenemen naar een land in Azië en het daar klaarmaken, dan zouden de mensen waarschijnlijk diep beledigd zijn!
Zelf je wokgroentes of roerbakgroentes kiezen
Het heeft zijn voordelen om zelf geschikte wokgroentes of roerbakgroentes uit te kiezen. Allereerst weet je natuurlijk zeker dat je het resultaat lekker zult vinden als je gaat voor ingrediënten die je lekker vindt. Ten tweede kies je voor mooie, verse producten die een lekkere volle smaak geven. En natuurlijk kun je lekker creatief combineren, wat met zakjes nooit zal lukken.
Dit zijn goede Aziatische wokgroentes:
- Paksoi
- Tauge
- Chinese kool
- Witte kool
- Rode ui
- Gember
- Bosuitjes
- Pepers
- Peultjes
- Knoflook
Deze groenten zijn heerlijk als ze kleingesneden en gewokt worden. Je kunt hier saus aan toevoegen. Die maak je natuurlijk ook zelf en is meestal gebaseerd op ketjap, sojasaus en/of wok-olie. Daarnaast is satesaus een lekkere combinatie bij Aziatische wokgroentes. Dit gerecht serveer je met witte rijst, bami of noedels.
Deze groentes gebruik je om te roerbakken:
- Paprika
- Witte ui
- Knoflook
- Prei
- Broccoli
- Bloemkool
- Courgette
- Wortel
Meestal wordt er bij roerbakgroente niet echt een saus gemaakt. De groente wordt geserveerd met aardappeltjes (gekookt of gebakken) en vlees. Het vlees wordt voorzien van een lekkere jus, die het geheel wat vochtiger maakt. Ook wordt er weleens kip toegevoegd aan de roerbakgroenten om het geheel wat smeuïger te maken. Oestersaus kan wel over de groenten worden gedaan. Soms wordt ook wel ketjap, sojasaus of gembersaus gebruikt maar dit geeft het gerecht een wat meer Oosters tintje.
Eet smakelijk!
Afbeelding afkomstig van shutterstock.com