We eten wel vaker burrito’s. Maar tot nu toe kwamen die altijd uit een pakje. De burrito’s werden gevuld met een gehaktmengsel met een zakje kruidenmix en werden afgemaakt met een sausje afkomstig uit een pakje. Kortom: vrijwel het hele recept bestond uit kant-en-klare dingen. Daarom leek het ons leuk om een keertje échte burrito’s te maken. Van begin tot eind zonder pakjes en zakjes!
Ingrediënten voor 4 personen
Ingrediënten voor tortilla vulling
- 8 tortilla’s (die kun je ook zelf maken, maar in dit geval kochten we ze kant en klaar)
- 2 paprika’s
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 gr gehakt
- 50 ml water
- 1 klein blik chilibonen
- 1 klein blikje maïs
- 150 gr geraspte kaas
Kruidenmix voor het vlees
- 2 tl paprikapoeder (pittig)
- 3 tl komijnpoeder
- 1 tl zout
- 1 tl oregano
- 1/2 tl koriander of 2 tl verse gehakte koriander
- Snufje verse peper
Dipsaus
- 250 ml creme fraiche
- 2 teentjea knoflook
- 2 el verse bieslook
- Zout en peper naar smaak
Zo maak je zelf burrito’s
Bak het vlees en breng het op smaak met de vleeskruiden:
- Snijd de ui en knoflook fijn en snij de paprika in reepjes of blokjes. Verhit een koekenpan en bak het gehakt rul. Voeg de groentes toe en bak even mee.
- Doe de kruiden voor het vlees in de pan en voeg het water toe. Roer even goed door en laat lekker pruttelen. Spoel de chilibonen en maïs af en roer door het vleesmengsel. Roer goed door elkaar en draai het vuur uit.
Maak de dipsaus en maak de burrito’s:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd het knoflookteentje zo fijn mogelijk en meng dan met de bieslook, zout en peper en de creme fraiche in een kommetje. Proef even en voeg naar smaak zout en peper toe. Je kunt ook wat paprikapoeder toevoegen voor extra smaak.
- Haal de tortilla’s uit de verpakking en besmeer ze met een laagje dipsaus. Verdeel dan het gehaktmengsel over de tortilla’s. Rol ze dicht en leg ze in een ingevette ovenschaal. Bestrooi ze dan royaal met de kaas.
- Bak de burrito’s ongeveer 10 minuten in de oven. De kaas moet gesmolten zijn als je ze eruit haalt.
- Serveer met de dipsaus.
Het zelf maken van burrito’s zonder pakjes en zakjes duurt in principe niet langer dan het werken met de standaard mix. Het enige verschil is dat je zelf de kruiden toevoegt. De eerste keer dat je het recept maakt is het misschien iets duurder, omdat je de kruidenpotjes moet kopen. Maar daarna is het juist een goedkoper recept omdat je gemakkelijk een aantal keren burrito’s kunt maken voordat de kruiden op zijn. Je kunt ook variëren door bepaalde kruiden toe te voegen of weg te laten om de perfecte smaak te bereiken.