Inktvisringen, ook wel Calamaris genoemd, wordt veel geserveerd in Tapas restaurants. Logisch ook, want het is lekker en makkelijk klaar te maken. Toch moet je ze niet kant en klaar kopen in de winkel, want die inktvisringen zijn meestal taai en smakeloos. Wil je zelf lekkere Tapas maken? Dan maak je natuurlijk ook zélf je Calamaris klaar!
Ingrediënten (4 personen)
- Frituurpan met verse olie, of een gewone pan met voldoende olijfolie. De olie moet ongeveer tot de helft van de pan komen en de ringen moeten er helemaal in kunnen verdwijnen. Doe niet teveel olie in de pan want dan is de kans groot dat hij overstroomt als de olie warm wordt.
- 250 gram (volkoren)bloem
- ½ theelepel cayenne peper
- ½ theelepel paprikapoeder
- Snufje zout
- 500 gram pijlinktvis
- 2 eieren
Wat moet je doen?
- Verwarm de olie in de frituurpan tot 180 graden of zet de pan met olie op middelhoog vuur. Wil je testen of de olie warm genoeg is? Gooi dan een stukje brood van zo’n 2 cm in de olie. Het moet binnen 1 minuut goudbruin en knapperig zijn geworden.
- Snij de inktvis in ringen van ongeveer 7 mm dik.
- Doe de bloem, cayenne peper, paprikapoeder en wat zout in een grote kom. Voeg de inktvisringen toe en schud dit goed door elkaar. Zorg dat de laag gelijkmatig verdeeld is.
- Klop het ei in een aparte kom. Neem een inktvisring, haal deze door het ei en laat hem dan zachtjes in de olie zakken. Bak de ringen ongeveer 3 minuten totdat ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier voordat je ze serveert.
Het gebruik van volkoren bloem zal de inktvisringen iets gezonder maken (extra vezels) en ze zullen ook wat knapperiger worden. Het recept voor Calamari of inktvisringen hoort thuis in de top 10 van Spaanse tapasgerechten die je zelf thuis kunt maken. Zo tover jij ook een uitgebreid diner van tapashapjes op tafel!
Uitgelichte afbeelding afkomstig van shutterstock.com