In Nederland zijn we echt van de gehaktballen. Maar… Wat dacht je van meat loaf? Dit Britse recept voor gehaktbrood is overheerlijk. En het is ook nog eens gemakkelijker klaar te maken dan gehaktballen. Mocht je nu echt niet zonder jus kunnen, dan kun je die natuurlijk altijd even apart in een pannetje maken.
Ingrediënten voor meatloaf
- 500 gram gehakt
- 100 gram broodkruimels (paneermeel)
- 1 flinke ui
- 120 ml melk
- 1 flink ei
- 3 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel worcestershire saus
- 1 eetlepel peterselie
- Snufje zout
- Snufje peper
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 75 ml ketchup
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel rode wijnazijn
Bereidingswijze van meat loaf
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de ui in kleine stukjes. Hak de peterselie.
- Doe het gehakt in een grote kom. Voeg dan het paneermeel, de ui, melk en ei toe. Doe er dan de 2 eetlepels ketchup overheen, de worcestershire saus, de peterselie, zout, knoflookpoeder en peper.
- Kneed met de hand tot een goed gemengd geheel.
- Doe het gehakt in een ingevette smalle ovenschaal of cakevorm en strijk het glad.
- Doe de 75 ml ketchup, de bruine suiker en de wijnazijn bij elkaar in een kommetje en roer goed door elkaar. Verdeel het dan over het gehaktbrood in een gelijkmatig laagje. Bij een grote, platte ovenschaal heb je meer nodig dan bij een kleine hoge ovenschaal.
- Bak het meat loaf 55-60 minuten in het midden van de oven. Laat dan nog 10 minuten rusten voordat je het gehaktbrood gaat snijden, anders valt het uit elkaar.
Gehaktbrood is erg lekker en gemakkelijk te maken. Het is een kwestie van alle ingrediënten mengen en vervolgens doet de oven de rest. Het is dus ook een makkelijk recept voor als je het druk hebt. Natuurlijk combineer je het gehaktbrood met andere gerechten en een lekker dessert.