Frozen yoghurt is een relatief nieuw recept. Het is een soort ijs, maar dan nét even anders. En… gelukkig ook nog een stuk gezonder en het past in heel veel diëten. Zeker als je zelf frozen yoghurt met fruit maakt!
Ingrediënten voor frozen yoghurt (4 porties)
- 600 ml Griekse yoghurt (voor stevig ijs) of gewone boerenyoghurt
- 2 eetlepels fijne suiker
- 200-400 gr fruit naar smaak (denk aan aardbeien, stukjes sinaasappel, frambozen, bramen, bessen, bananen etc.)
Bereidingswijze voor homemade frozen yoghurt
Kies een schaal die goed bestand is tegen lage temperaturen. Een grote ijsbak kan ook. Hoe platter de schaal, hoe sneller je ijs klaar is.
Meng de yoghurt met het in stukjes gesneden fruit en de suiker en doe het in de schaal. Dek af met folie op zo’n manier dat er geen luchtbellen meer tussen zitten. Zo krijg je ijs zonder waterkristallen erin.
Doe de bak in de diepvries. Haal hem er elke 45 minuten uit om de yoghurt even door te roeren. Doe er dan weer folie overheen en zet terug.
In een platte schaal (3 a 4 cm dik ijs) is het ijs na ongeveer 2,5 uur klaar. Als je een dikkere laag hebt in een diepere schaal, duurt het wat langer. Je kunt het zien als je het ijs doorroert: ook het binnenste laagje moet mooi zacht bevroren zijn.
Frozen yoghurt is echt ontzettend lekker. Je kunt het ook maken zonder het fruit. Eventueel kun je het dan nadat het ijs ingevroren is nog toevoegen. Tijdens het roeren gaat het fruit een beetje kapot, maar de smaak trekt dan wel sterker in de frozen yoghurt. Het is een ideaal toetje of verkoelend tussendoortje bij warm weer.