Spaanse Churros kom je tegenwoordig vaak tegen op markten en braderieën. Ze zijn eigenlijk best wel duur, maar o zo lekker. Ze lijken qua smaak wel wat op pannenkoeken of wafels, maar zijn toch net even anders. We vonden het de hoogste tijd om uit te zoeken hoe je ze zelf maakt!
Ingrediënten voor Churros (20 stuks, 4 personen)
- Een frituurpan om de Churros in de bakken. Het kan ook in de airfryer, maar dan worden ze wat minder krokant
- Een stevige plastic slagroomspuit/deegspuit, een spuitzak of een stevige plastic zak
- 300 ml water
- 50 gr suiker
- 100 gr boter
- 250 gr volkorenmeel of bloem
- 4 eieren
- Kaneel
- Poedersuiker of kaneelsuiker
- Evt. wat warme chocola om eroverheen te gieten of in te dippen
De bereidingswijze van Spaanse Churros
Verwarm het water in een steelpannetje en doe er de suiker, boter en een snufje zout in. De boter zal smelten in het warme water en ook de suiker lost langzaam op. Als alles vloeibaar is, voeg je de bloem toe en roer je dit tot een bal.
Draai het gas uit en voeg een voor een de eieren toe. Roer meteen door, zodat het ei geen tijd krijgt om te stollen. Je kunt het deeg ook eerst iets laten afkoelen en de eieren er met de hand doorheen kneden.
Laat het deeg wat afkoelen en doe het dan in de deegspuit of spuitzak. Gebruik een zo groot mogelijke spuitmond met kartels. Officieel hoort dat zo bij Churros, maar als het deeg te dik is om er doorheen te gaan kan het ook zonder spuitmond. Dan krijg je Churros zonder kartels.
Spuit de Churros op een stuk bakpapier in stroken van ong. 10 cm per stuk.
Verhit de frituurpan tot 175 graden en leg de reden er voorzichtig in. Bak de Churros in 5 minuten goudbruin. Doe er niet teveel tegelijk, want dan gaan ze aan elkaar plakken.
Leg de Churros na het bakken op een stuk bakpapier of keukenrol om even uit te lekken. Serveer met poedersuiker, kaneelsuiker of gesmolten chocola.
Interessant om te weten: het zelf maken van Churros kost je ongeveer €1,20 voor 4 personen. Als je ze koopt op een markt betaal je voor dezelfde hoeveelheid Churros ongeveer €10,-! Je hebt dus niet alleen heel gemakkelijk zelf lekkere hapjes, maar het bespaart je ook best veel geld.