Peking eend is een zoete, krokant gebakken eend die vaak geserveerd wordt met knapperige groenten in flensjes. Je ziet dit gerecht misschien weleens bij de betere Chinees. Je kunt ook zelf een Peking eend klaarmaken, want hoewel het recept even wat tijd in beslag neemt is het helemaal niet moeilijk.
Ingrediënten voor Peking eend (4-6 personen)
- 1 Peking eend (toko)
- 8-10 eetlepels vloeibare honing
- Peking eend flensjes (toko)
- 1/2 komkommer
- 1 bosje lente-uitjes
- Hoisin saus of zoete-bonen-saus
Bereidingswijze van dit Peking eend recept
Voorbereiden van de eend
Koop een ingevroren Pekingeend bij de toko en laat ong. 24 uur rustig ontdooien.
Spoel de eend schoon. Kijk of er organen in de buikholte zitten en haal die eruit.
Naai de buikholte dicht met slagersgaren of steek hem dicht met sateprikkers of tandenstokers.
Blancheer de eend gedurende ong. 1-2 minuten in een pan kokend water, of giet ruimschoots kokend water over de eend heen. Dep de eend weer droog.
Bereiden van de eend
Verdun 8-10 eetlepels honing in een kommetje met een klein beetje water, zodat het smeerbaar wordt (maak het vooral niet te dun!). Smeer de eend er rondom mee in.
Laat de eend even rusten om de honing te laten drogen. Ongeveer 1 uur op een warme plaats is voldoende.
Verhit de oven op 200 graden. Leg de eend net onder het midden van de oven in een ovenschaal en laat ongeveer 1 uur braden.
Draai de temperatuur van de oven omlaag naar 150 graden. Laat de eend nogmaals 1 uur braden.
Keer de eend om, zet de ovenstand weer omhoog naar 200 graden en braad nogmaals 30 minuten zodat ook de achterzijde van de eend knapperig is geworden.
Je mag af en toe de eend overgieten met het sap dat eruit druipt. Let erop dat de huid wel knapperig, maar niet zwart wordt.
De bijgerechten
Terwijl de eend staat te bakken, heb je tijd om de bijgerechten klaar te maken.
Ontdooi de pannenkoekjes en haal ze voorzicht van elkaar af. Leg ze als ze ontdooid zijn op een schaaltje. Warm ze kort voor het eten op in een stoommandje of in de magnetron.
Snijd de komkommer en lente-uitjes in lange smalle reepjes. Leg ze op een schaaltje en serveer ze koel.
Doe de Hoisin saus of zoete bonensaus in een schaaltje en zet ernaast.
Peking eend serveren en eten
De Peking eend wordt traditioneel geserveerd op een bamboe snijplank. Al is elke ondergrond wel prima in onze huidige keuken. Op tafel worden er dunne plakjes van de eend gesneden, waarbij je moet opletten dat de knapperige huid niet beschadigd raakt.
Je neemt een pannenkoekje en legt dat op je bord. Vervolgens leg je er wat komkommerreepjes en lente-ui op. Daarop komt een stukje Peking eend, met daar overheen wat zoete saus. Vervolgens rol je het pannenkoekje op en eet je het op. Eet smakelijk!
Tip: van de restanten van de eend die overblijven, kun je een heerlijke eendensoep maken. Zaten er organen in de eend, dan kun je die ook in de soep doen.