Zelf pizza maken is erg lekker. Het is ook eenvoudiger dan je misschien denkt! Je kunt pizza op verschillende manieren maken: het helemaal zelf doen, een pizza beleggen op deeg uit de winkel of een kant-en-klare pizza in de oven afbakken. De eerste optie is natuurlijk het lekkerst (en het leukst), maar kost ook het meeste tijd. Hier vind je het recept om zelf pizza te maken.
Ingrediënten voor 2 pizza’s
- Voor het pizzadeeg:
- 250 gram (volkoren) bloem
- 1 zakje met 7 gram gist, te vinden bij de bakproducten
- 1 theelepel zout
- 150 ml lauw water, niet te koud!
- 2 eetlepels olijfolie
- Voor de tomatensaus:
- —Tip: houd je van veel saus op je pizza? Gebruik dan dubbele hoeveelheden!–
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 kleine blikjes tomatenpuree
- Wat verse basilicum of 2 theelepels gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 3-4 eetlepels water
- Voor het beleggen van de pizza:
- Vleeswaren zoals gerookte kip, hamreepjes, plakjes salami etc.
- Vis zoals tonijn uit blik of stukjes zalm
- Italiaanse kaassoorten zoals mozzarella, gorgonzola of parmezaanse kaas
- Groenten zoals reepjes paprika, courgette, kleine stukjes broccoli of bloemkool
- Extra bijzondere ingrediënten zoals hete pepers, stukjes ananas etc.
Zo maak je de pizza
- Het pizzadeeg maken
- Meng alle ingrediënten voor het pizzadeeg door elkaar en begin meteen met kneden.
- Kneed door totdat het deeg soepel en veerkrachtig is. Is het nog erg plakkerig, dan heb je wat meer bloem nodig.
- Bedek de kom met plastic folie en laat (buiten de koelkast!) een uur rusten. De gist zorgt ervoor dat het deeg dikker wordt.
- De pizzasaus
- Verhit de olijfolie in een steelpannetje. Hak het teentje knoflook heel fijn en fruit het aan. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak even snel mee.
- Draai het vuur wat omlaag en voeg het water toe om de saus wat te verdunnen. Voeg dan de kruiden toe en breng met wat zout op smaak.
- Roer de saus door. Nog te dik? Verdun hem dan met iets meer water. Maak de saus niet te dun. Is hij te dun, dan kun je hem weer dikker maken met wat tomatenpuree.
- De pizza maken, beleggen en bakken
- Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Verdeel het gerezen deeg in 2 gelijke stukken en rol deze beide uit tot een ronde lap. Bepaal zelf welke dikte je het lekkerst vindt, dit is afhankelijk van je eigen voorkeur. Let op: een dikkere pizza moet langer bakken!
- Leg bakpapier op een bakplaat en leg de bodems erop. Verdeel de saus over de bodems en strijk uit met een kwast of lepel.
- —Tip: beleg de pizza pas als hij op een bakplaat ligt. Doe je dat niet, dan is het haast onmogelijk om de pizza nog op een handige manier te verplaatsen!–
- Beleg de pizza met je ingrediënten. Traditioneel doe je de mozzarella als eerst en de andere kazen als laatste. Verder maakt de volgorde niet uit.
- Bak de pizza in ongeveer 15 minuten gaar bij weinig beleg, 20 minuten bij meer beleg. Heb je gekozen voor een dikke bodem, tel er dan nog 5-7 minuten bij op.
- Kijk regelmatig even wanneer je pizza goed is. Dit zie je aan de randen, deze moeten dikker en steviger worden en verkleuren naar een mooie gouden deegkleur. Bij een dikke pizza moet de rand ook een stuk rijzen, bij platte pizza’s gebeurt dat wat minder opvallend.
Zelf een pizza maken is een leuke bezigheid. Vooral het beleggen is erg leuk, met alle zelfbedachte ingrediënten. Je hoeft je natuurlijk niet te houden aan de standaard ingrediënten die pizza’s meestal hebben. Misschien houd jij wel van gekke combinaties of wil je gewoon een pizza met alles wat je lekker vindt. Met deze zelfgemaakte pizza heb je een echte Italiaanse maaltijd samengesteld. Eet smakelijk!