Wat is gado gado? Gado gado is een Indonesische maaltijd op basis van een smakelijke pindasaus met rijst en groenten. Als je het gado gado recept bekijkt, heb je best veel ingrediënten nodig. Toch is het heel eenvoudig om te maken. En kook je vaker Indonesische of andere Oosterse gerechten, dan zul je heel veel ingrediënten al in huis hebben. Gado gado maken is eigenlijk een makkie!
Gado gado maken: de ingrediënten (4 personen)
- 500 gram diverse groenten, bijv.:
- 150 gr broccoli
- 200 gr bloemkool
- 150 gr wortels
- 100 gr tauge
- 3-4 eieren
- 3 flinke aardappels
- 1 kleine komkommer
- 6-8 eetlepels gebakken uitjes
- Rijst (ong. 1/2 theekopje pp)
Voor de gado gado saus:
- 6 el pindakaas, bij voorkeur met nootjes
- 4 dl santen (kokosmelk)
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 1 el sambal
- 1/2 tl trassi
- 1 el goela djawa (rietsuiker)
- 3 el ketjap manis
- 1/2 tl citroensap
- 1 djeroek poeroet blad
Bereidingswijze van gado gado
Gado gado maken kun je al een poosje van tevoren doen. De groenten serveer je bij dit gerecht koud, dus je kunt ze als eerste klaarmaken.
Voorbereiding voor gado gado recept:
Deze voorbereiding voor het recept van gado gado kun je al een poosje van tevoren doen. Het kan zelfs 1 dag van tevoren, hoewel de groente dan wel iets slapper wordt.
Maak de groenten schoon. Snijd bloemkool en broccoli in kleine roosjes en andere groenten in reepjes. Breng water aan de kook. Doe de groenten 4-5 minuten in het kokende water en haal ze er dan weer uit. Spoel ze af onder koud water en zet ze opzij.
Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in het kokende water en laat in 8-10 minuten gaar koken. Giet ze af en zet ze weg om af te koelen.
Zet de tauge in wat koud water en haal na een poosje de kleine groene vliesjes weg die boven komen drijven. Laat ze dan uitlekken en zet ze bij de groenten.
Schil de komkommer en snijd hem in lange smalle reepjes. Pel de ui en snijd hem in ringen.
Kook de eieren hard, laat ze afkoelen (eventueel onder de kraan) en pel ze.
Leg de groenten, aardappels, tauge, komkommer, ui en eieren in een grote schaal of in meerdere kleine schaaltjes.
De saus voor gado gado maken
De saus voor gado gado zelf maken doe je kort voor het eten. Eigenlijk doe je dat tegelijk met het opzetten van de rijst, zodat je alles lekker warm kunt serveren. Onthoud: de groenten serveer je er afgekoeld bij, dus die hoef je niet meer op te warmen. Dat maakt het gado gado recept ideaal om in twee aparte delen klaar te maken.
Kook de rijst in voldoende water.
Maak het sjalotje en de knoflook schoon en snijd ze heel fijn. Fruit dit samen met sambal en trasi ongeveer 5 minuten in een koekenpan op laag vuur.
Bak de pindakaas even mee met het mengsel en voeg dan de kokosmelk toe. Doe ook de rietsuiker en het djeroek poeroetblad toe en laat rustig 5 minuten sudderen.
Haal het djeroek poeroetblad weer uit het gerecht.
Gado gado serveren
Gado gado zelf maken is vrij gemakkelijk. Je volgt gewoon de stappen en dan heb je een tafel vol schalen. Hoe serveer je gado gado?
Gado gado hoor je op de juiste manier te serveren en op te scheppen. Je plaatst alle groenten op een platte schaal naast elkaar of je doet ze in kleine kommen. De eieren horen daar ook bij, evenals de tauge, komkommer en ui.
Schep op elk bord eerst een kleine portie rijst. Doe niet teveel, want er komt nog heel veel bij! Verdeel op elk bord van elk ingrediënt een klein beetje over de rijst. Dus een paar stukjes broccoli en bloemkool, wat worteltjes, wat tauge enzovoorts. Pas als je van alle ‘droge’ ingrediënten wat van over de rijst hebt verdeeld, schep je er de gado gado saus overheen. Dat mag best riant.
Zelf gado gado maken is niet moeilijk. Het lijkt alleen veel werk, omdat je heel veel kleine gerechtjes bij elkaar hebt. Toch is het meeste helemaal niet bewerkelijk. Bovendien is gado gado een van de makkelijkste gerechten uit de Indonesische keuken. Zoek je nog meer lekkere gerechten uit de Oosterse keuken? Probeer deze heerlijke Indiase kip kerrie eens!