Sta je in de winkel, dan is een pakje Nasi-mix zo gekocht. Zeker makkelijk, want daarop staat ook wat je nodig hebt. Het is dan ook meer uit een soort luiheid dat we ervoor kiezen dan omdat het zo lekker is. Want echte zelfgemaakte Nasi is natuurlijk gewoon lekkerder. En… het is eigenlijk net zo eenvoudig als uit een zakje!
Ingrediënten (4 personen)
Dit lijken misschien veel ingrediënten. Maar toch valt dat best mee, want de kruiden kun je tientallen keren gebruiken om Nasi mee te maken.
- 1 grote of 2 kleine uien
- 1 teentje knoflook
- 450 gr groente (groentepakket of zelf gesneden prei, paprika, witte kool en/of wortel)
- 2 tl koriander
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gember of 2-3 cm verse gember
- 1 klein pakje gehakt of 150 gram hamreepjes
- Olie om in te bakken
- 250 gram rijst
- evt. 2 eieren
- evt. 2 tl Sambal Oelek
Bereidingswijze van Nasi Goreng zelf maken
Kook de rijst in een pan of rijstkoker gaar.
Snijd de ui, de knoflook en de groenten klein en rasp de verse gember boven een bakje.
Bak de ui en knoflook in een wok op middelhoog vuur in wat olie. Als de ui glazig is, voeg je de kruiden toe (koriander, kurkuma, komijnpoeder en gember) en roer je dit goed door. Laat de kruiden nog even meebakken. Houd je van pittig? Voeg dan sambal toe.
Voeg het gehakt of de hamreepjes toe als je een hartige variant maakt. Voeg als het vlees gaar is de groenten toe en bak ze nog een poosje mee. Roer als de groenten gaar zijn de gekookte rijst door het groentemengsel.
Je kunt de eieren op twee manieren klaarmaken. Je kunt ze natuurlijk apart bakken in een pannetje en dan op het gerecht leggen. Je kunt ook het vuur omlaag draaien en de eieren breken boven de rijst. Leg dan het deksel op de pan en laat de eieren rustig stollen bovenop de rijst.
Nasi Goreng serveren
Traditioneel wordt Nasi Goreng gemaakt met allerlei kleine bijgerechtjes. In Nederland is het bijvoorbeeld heel gewoon om per persoon een pakje varkensvlees of kip in satesaus bij de Nasi te serveren. Verder is Kroepoek altijd een lekkere toevoeging. Als saus wordt meestal Ketjap gebruikt, al is Sojasaus ook een lekkere saus voor bij de Nasi.