Indische stoofschotel is een schotel die rustig de tijd nodig heeft. Het is een goed gerecht om te bereiden in een slowcooker, maar het kan ook prima in de pan. Je moet er wel minimaal 3 uur voor uittrekken als je het in de pan klaarmaakt. Maar dan heb je wel een heerlijk gerecht om van te smullen!
Ingrediënten voor Indische stoofschotel (4-5 personen)
- 750 gr runderlappen
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl laos
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl palmsuiker of rietsuiker
- 1/2 tl trassi
- 1 tl sereh
- Flinke scheut ketjap
- 1 blik tomatenblokjes
Bereidingswijze van runderlappen smoor
Snijd het rundvlees in kleine blokjes van ong 1-1,5 cm.
Doe alle andere ingrediënten, uitgezonderd de tomatenblokjes, in een foodprocessor, blender of staafmixer. Pureer tot een gladde boemboe.
Verhit een wokpan of hapjespan met (room)boter of olijfolie. Braad dan de rundvleesblokjes op hoog vuur aan. Voeg de boemboe toe en draai het vuur omlaag.
Roer de rundvleesblokjes en boemboe telkens om, totdat de pan een lagere temperatuur heeft bereikt en het geheel rustig staat te pruttelen.
Voeg de tomatenblokjes toe. Neem een kopje warm water en voeg dat ook toe. Gebruik geen koud water, want dan duurt het veel langer om het vlees goed te garen!
Breng het mengsel tegen de kook aan (het staat rustig te pruttelen, maar kookt niet echt) en laat het dan minimaal 2,5 uur rustig garen.
Indische smoor met runderlappen serveren
Dit gerecht kan op verschillende manieren worden geserveerd. Verdund wordt het in India ook wel als soep gegeten, met stukken breekbrood erbij. Maar je kunt het ook eten als een rijstgerecht, met wat gestoomde of gewokte groenten erbij. Mihoen is ook een goed basisgerecht om de smoor bij te serveren.