In de zomer is een lekker soepje vaak een prima voorgerecht. Het is ook lekker als hoofdgerecht, als je eigenlijk niet zo’n zin hebt om warm te eten. Soep is lekker, glijdt gemakkelijk naar binnen op dagen dat je niet zo’n honger hebt. De meeste soepen zijn goed voor de lijn, maar met deze soep moeten we wel een uitzondering maken. Het is namelijk een cremesoep, die per definitie dus wel wat vet bevat. Maar… een maaltijd van deze soep levert nog altijd minder calorieën en vet op dan het eten van aardappels-groente-vlees of het gemiddelde pastagerecht. Dus zelfs deze niet-zo-slanke soep is nog steeds een prima vervanger voor een gewone maaltijd als je aan de lijn doet! Deze soep kan ook worden gebruikt voor het soep-dieet: een crashdieet dat de laatste maanden erg populair is. Maar ook voor mensen die helemaal niet aan de lijn doen is deze soep een echte lekkernij die ideaal is voor de zomermaanden!
Ingrediënten
- 4 uien
- 2 knoflooktenen
- 1 kg prei
- 1 liter groentebouillon
- 200 gram roomkaas met kruiden
- 200 gram creme fraiche
- 1 bosje verse bieslook
- 1 rode paprika
Werkwijze voor fijne preicremesoep
- Snijd de ui en de knoflook fijn. Was de prei en snij deze in dunne ringetjes. Verhit een pan op hoog vuur en fruit eerst de ui en knoflook. Als de ui glazig is en de knoflook bruin begint te worden, voeg je de prei toe en fruit je deze mee. Blus alles na een paar minuutjes af met de groentebouillon.
- Breng de bouillon opnieuw aan de kook en voeg de creme fraiche en roomkaas toe. Laat deze in de soep smelten en laat de soep zachtjes doorkoken totdat de prei beetgaar is geworden.
- Snij de paprika in kleine blokjes. Serveer de soep, strooi er wat bieslook overheen en strooi er dan nog wat paprika overheen.
Deze soep is niet zo calorie-arm als de meeste soepen, maar nog steeds is de soep heel geschikt voor mensen die aan de lijn doen. Wil je er een nog wat slankere soep van maken, dan laat je de roomkaas eruit. Je zult dan wel even wat meer met peper en zout moeten spelen om de soep goed op smaak te krijgen. Hou je van peterselie, dan kun je dat altijd op het laatst nog toevoegen of over de soep strooien als extra garnering. Ook is het lekker om wat geraspte kaas over de soep te strooien. Gebruik je de soep als hoofdgerecht, dan serveer je hem met (stok)brood en eventueel een lekkere salade. Eet smakelijk!
Afbeelding afkomstig van shutterstock.com