Een quiche is meestal niet zo ingewikkeld te maken. Je kunt er gemakkelijk mee variëren. Dat is ook de reden dat quiche wordt gezien als een lekker en gemakkelijk recept voor wanneer het toevallig goed uitkomt. Het is ook kindvriendelijk, want de meeste kinderen zijn dol op de wat zoetige, krokante korst. Deze quiche met spekjes kun je maken met een groente naar keuze.
Ingrediënten voor quiche (3-4 personen)
- 400-500 gr groente naar keuze (bijv. prei, broccoli of wortels)
- 5 plakjes roomboter bladerdeeg
- 200 ml creme fraiche
- 4 eieren
- 250 gr spekreepjes
- 125 gr geraspte kaas
Bereidingswijze van quiche
Bak de spekreepjes gaar in de koekenpan en schep ze met een lepel over op een bord. Snijd de groente klein en bak deze in het vet van het spek gedurende ongeveer 5-10 minuten tot de groente wat zacht begint te worden.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en leg ze naast elkaar om te ontdooien.
Breek de eieren boven een kom. Schep de creme fraiche in de kom en roer goed met een lepel of garde. Meng de helft van de geraspte kaas hier doorheen.
Vet een quichevorm, springvorm of ovenschaal in met wat boter. Bekleed de bodem en de zijkanten met bladerdeeg. Verdeel hier de spekreepjes over en daar overheen de gebakken groente. Giet het eiermengsel over de quiche en strooi dan de resterende geraspte kaas erover.
Bak de quiche gedurende 20-25 minuten in de oven. Kijk aan het eind van de baktijd regelmatig even of de quiche niet aanbrandt. Is de bovenkant mooi bruin en de kaas krokant, dan is de quiche klaar.