Appeltaart maken is een echte kunst. Iedereen kan het, maar lang niet iedereen is er goed in. Vaak worden appeltaarten te droog of juist te nat. Hoe maak je nou die perfecte appeltaart? De truc zit hem niet in het recept, maar in wat handige extra tips. Dit zijn 5 praktische tips om appeltaart te maken, die jouw oma ook al kende.
1. Het geheim van goede appels
Kun je zomaar alle appels gebruiken voor appeltaart? In principe wel. Maar de taart wordt lang niet altijd even lekker. Het beste gebruik je een stevige, lichtzure appel. Golden Delicious is goed, maar Goudreinetten zijn eigenlijk nog beter geschikt voor appeltaart. Kies dus voor de juiste appels. Elstars zijn eigenlijk te slap en te zoet, terwijl Granny Smiths eigenlijk iets te zuur zijn voor een appeltaart.
2. Een beetje melk
Appeltaart deeg heeft de neiging om een beetje droog te worden. Omdat een appeltaart dik is, moet hij wat langer bakken dan veel andere recepten. Daarom is het slim om een scheutje melk te gebruiken bij het maken van appeltaartdeeg. In veel recepten wordt dat ook aangegeven. Zo niet, kies dan liever een ander recept. Vervang de melk ook niet voor water, sojamelk of kokosmelk. Sojamelk en kokosmelk zijn helemaal geen echte melk, maar zijn gebaseerd op water. Water klinkt fijn, maar ironisch genoeg zorgt het in deeg juist voor een droger en korreliger resultaat terwijl melk in het deeg juist zorgt voor een voller en smeuïger resultaat.
3. Rozijnen en kaneel zijn optioneel
Sommige recepten noemen rozijnen en kaneel, andere recepten doen dat niet. Een van de meest praktische appeltaart tips die we kregen: het maakt voor het recept niet uit of je wel of geen rozijnen en kaneel gebruikt. Het is natuurlijk erg lekker, maar als je er niet van houdt kun je ze gerust weglaten.
4. Het geheim van paneermeel of bloem
Er is een stap die vroeger altijd werd gebruikt bij het maken van appeltaart, maar tegenwoordig een beetje is vergeten. Als je het deeg hebt gemaakt, bekleed je het bakblik met een groot deel van het deeg. En daarna strooi je een handje paneermeel of bloem over het deeg. Dat staat niet in de meeste recepten, maar het is wel belangrijk! De appels zullen tijdens het bakken vocht verliezen. Dat trekt naar beneden en wordt opgenomen door het deeg. Neemt het deeg teveel vocht op, dan wordt de bodem klef en nat. Door er paneermeel of bloem op te strooien voordat je de appels erop legt, zorg je voor extra opname van vocht. De bodem wordt daardoor een stuk mooier, luchtiger en droger.
5. Grootmoeders recept
Er zijn heel veel variaties op appeltaart recepten. Toch is de enige blijvende tip voor appeltaart: gebruik een goed recept. Een goed recept is misschien niet het meest luchtige, volkoren, verantwoorde, gezonde en suikervrije recept. Maar het geeft wel het lekkerste en echt ouderwetse resultaat. En dat maakt bijvoorbeeld dit grootmoeders recept nog altijd een topper, al is het al meer dan 50 jaar oud.
Appeltaart bakken is niet moeilijk. Maar toch gaat het vaak mis. Dat komt omdat er in de loop van de tijd veel is geknutseld met appeltaart recepten. Maar met deze 5 praktische grootmoeders tips voor het bakken van appeltaart, komt het bij jou voortaan altijd goed met je appeltaarten!