Minder eten om af te vallen is een algemeen bekende regel. Met behulp van een caloriebehoefte berekening weet je hoeveel je mag eten als je gewicht wilt verliezen. Als je weet hoeveel calorieën je op een dag mag eten dan kun je dit aantal verdelen door het aantal maaltijden dat je per dag wilt eten. Je weet dan exact hoeveel calorieën je per maaltijd mag hebben. Schrijf dit op en noteer wat je op een gemiddelde dag wilt gaan eten. Houdt hierbij rekening met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Dit is de leidraad voor het afvallen met een dieet. Iedereen die een eetschema gebruikt doet het op deze manier. Als je je zoveel mogelijk aan het dieet houdt dan val je ongetwijfeld af. Waarom teveel eten als het niet nodig is?
Kies voor kleinere porties
Je kunt meer maaltijden op een dag eten maar met in totaal minder calorieën. Dit betekent kleinere porties. Als je tussen de maaltijden door honger krijgt kun je een kleine caloriearme portie eten. Het is ook makkelijk om dit te verwerken in een vast eetpatroon. Het is bewezen dat meer personen succes hebben met afvallen als men weet dat een volgende maaltijd op komst is. Hierdoor komt snacken of andere tussendoortjes eten minder snel voor. Om deze reden is het voor veel personen essentieel om een vaste tijd te kiezen voor de maaltijden. Kies er ook voor om een groter deel van het bord te vullen met groenten. Ongemerkt eet je dan meer groenten en minder vlees zonder dat je het doorhebt blijkt uit onderzoek van Van der Valk.
Sla geen maaltijden over
Maaltijden overslaan is één van de slechtste dingen die je kunt doen. Je geeft je lichaam geen eten terwijl het om de voeding vraagt. Dit gaat tegen de werking van het lichaam in. Vaak wordt het overslaan van maaltijden gecompenseerd met ongezond eten. Er wordt dan gekozen voor een snack tussendoor terwijl dan net zo goed de maaltijd gegeten kan worden. Vaak kiest men dan ook nog eens voor een ongezonde snack. Tijdens het afvallen wil je net genoeg eten om goed te kunnen functioneren maar ook niet te weinig of teveel. Jezelf uithongeren door maaltijden over te slaan heeft een averechts effect en zorgt ervoor dat het lichaam calorieën gaat besparen om met minder calorieën hetzelfde te blijven doen.
Minder eten dan je verbruikt
De basis van afvallen is dat je minder binnenkrijgt dan wat je verbruikt. Minder eten om af te vallen is zelfs één van de spelregels van het voedingscentrum. Zo ontstaat een calorietekort wat ertoe leidt dat het lichaam de vetreserves omzet naar energie. Je kunt het aantal calorieën op meerdere manieren verminderen. Je kunt bijvoorbeeld minder vet eten en meer eiwitten. 1 gram vet heeft 9 calorieën terwijl 1 gram eiwitten 4 calorieën levert. Als je hetzelfde aantal gram eiwitten eet in plaats van vetten krijg je dus minder calorieën binnen. In plaats van ongezonde snacks kun je kiezen voor fruit en groenten. Deze hebben weinig calorieën maar zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Met name tijdens het afvallen zijn deze juist benodigd.