De Engelsen besteden meer aandacht aan hun eten dan de Fransen, blijkt uit onderzoek. En dat terwijl de Franse keuken over het algemeen toch veel hoger in het aanzien staat dan die van de Britten. Toch is er in Engeland veel te ontdekken.
Voormalig president van Frankrijk Jacques Chirac beledigde de Britten ooit door te zeggen dat de Finse keuken op de Engelse na de slechtste ter wereld was. Hoewel Engeland misschien bekend staat om de vette en ongezonde hap, heeft het Verenigd Koninkrijk – en met name Londen – inmiddels vele topchefs die dagelijks de meest culinaire gerechten op tafel zetten.
Fish and chips (Bron afbeelding)
Lokaal
Een van de bekendste is natuurlijk Jamie Oliver, de wereldberoemde kok die naast zijn tv-shows en boeken tegenwoordig ook zijn eigen restaurants heeft. De populaire kok probeert het hele land aan een gezonde maaltijd te krijgen.
Maar het allerleukste is om twee andere koks, bekend van tv, te volgen. De Fabulous Baker Brothers, Tom en Henry, gaan in hun tv-programma op ontdekkingstocht en maken met lokale producten de mooiste gerechten. Ook jij kunt die lokale lekkernijen van het eiland vinden.
Dus hop, pak de P&O ferry voor een overtocht van Rotterdam naar Hull en ga op culinaire ontdekking doorheen Engeland. Want Engeland heeft veel meer dan alleen de fish and chips (ook heel lekker trouwens, en ook waard om hier en daar te proeven) en de pints uit de pub (eh, ja, ook héél lekker en het proeven waard).
Lake District
Bijvoorbeeld in het in Noord-Engeland gelegen Lake District waar de lokale Cumberland sausage op de kaarten staat. Populair voor bij het ontbijt, sowieso al een belangrijk onderdeel voor de Britten. Een ontbijt kan toast met jam zijn of een ouderwetse porridge (havermout), maar nog fijner zijn de scrambled eggs, of de bacon, worst, ham, champignons en tomaten om de dag mee te beginnen.
In het Lake District met de heuvels, bossen en meren heb je een goede bodem voor een flinke wandeling nodig. Voor onderweg neem je een stuk mintcake uit Kendal of het gingerbread uit Grasmere mee, te koop in een miniwinkeltje uit 1854 waar slechts één of twee klanten in passen. Buiten staat altijd een rij voor het populaire gemberkoekje.
Yorkshire
In Engeland wordt veel tijd doorgebracht in de pub. Naast dat je daar in mooie oude panden zit met vloerbedding, kleine krukjes en een knisperende haard, kun je er vaak naast het drinken van een pint ook eten — goed en goedkoop. Denk bijvoorbeeld aan de Sunday Roast, geroosterd vlees met de Yorkshire pudding (ook Noord-Engeland), traditioneel voor op de zevende dag van de week na de kerk.
Typisch Engels bord (Bron afbeelding)
En ga je niet voor de lokale pub, dan kom je de curry wel tegen. De Engelse keuken is veelvuldig beïnvloed door het koloniale verleden van de Britten. De curry, oorspronkelijk uit India, is niet meer weg te denken uit het straatbeeld en uit de keuken van de Engelsen.
Curry uit India (Bron afbeelding)
Dus kijk eens verder dan de fish and chips en pints van de Britten en ontdek de lokale lekkernijen van onze buren!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met P&O Ferries.