Als je gaat stappen, drink je bier. Zit je ‘s avonds te dineren, dan ga je voor wijn. Wanneer je lui voor de TV hangt mag je kiezen wat je wilt. Allebei worden ze zowel veroordeeld als geprezen. Er is zelfs een onderzoek dat stelt dat je elke dag een glaasje wijn zou moeten nemen omdat dat verschillende voordelen voor je gezondheid heeft. Dat onderzoek zegt helaas niets over bier. Dus hoe zit het nu eigenlijk? Wat is voor je gezondheid het grootste verschil? Is bier nu echt minder gezond dan wijn? En is wijn eigenlijk wel zo gezond?
Bier en wijn: de standaard
Bier en wijn hebben een verschillend imago. Dat komt deels omdat in de Middeleeuwen wijn iets was voor de rijken en bier voor de armen. De rijken leerden wijn drinken en leerden wijnen proeven en herkennen. Het werd gezien als iets elegants, terwijl bier werd gezien als minderwaardig. Dat verschil is ondertussen al aardig achterhaald: zelfs in een viersterren restaurant staat een bierkaart met allerlei interessante speciaalbiertjes. Het verschil in stand is nauwelijks nog merkbaar, al wordt wijn inderdaad nog steeds als chiquer beschouwd dan bier.
Elke dag een glaasje?
Er is onderzoek gedaan naar wijndrinkers. Daaruit bleek dat mensen die elke dag een glaasje wijn namen, minder kans hadden op hart- en vaatziekten, longkanker en diabetes type 2. Wat ook uit dat onderzoek bleek, maar helaas niet werd vermeld, was dat het de kans op borstkanker verhoogt. Het is dus maar net waar je de nadruk op legt. Overigens bleek wel dat dit effect voornamelijk was te danken aan de alcohol in de wijn. Dat houdt automatisch in dat een biertje per dag hetzelfde effect zou bereiken. En dus zijn beide dranken even goed (of slecht) voor je als je kijkt naar dit onderzoek. Aangezien de kans op borstkanker wordt vergroot, is het raadzaam om met mate te drinken.
Van bier wordt je dikker
Een biertje staat gelijk aan drie boterhammen met pindakaas, wordt meestal gezegd. Dat is niet helemaal waar: een gemiddeld biertje levert zo’n 130-150 kilocalorieën op. Dit is wel afhankelijk van de biersoort en het merk. Wijn levert ongeveer 80 kilocalorieën op per glas, al wisselt dit heel sterk per wijnsoort. Maar… je drinkt van wijn maar 100 ml per glas, terwijl je van bier standaard 250 ml drinkt per biertje. Feitelijk bevat wijn per vaste hoeveelheid veel meer kilocalorieën dan bier – alleen van bier drink je snel meer dan wijn, waardoor bierdrinkers gemiddeld meer kilocalorieën binnenkrijgen dan wijndrinkers. De conclusie: van beide word je dikker, maar het hangt af van de hoeveelheid die je drinkt hoeveel je ervan aankomt.
Natuurlijk is er duidelijk verschil tussen bier en wijn – alleen de smaak is al genoeg om dat vast te stellen. Maar in principe is er qua gezondheid weinig verschil. Wanneer je ze in de juiste hoeveelheden drinkt zoals het hoort (een flesje bier vs een glas wijn van 100 ml), bevat wijn wat minder kilocalorieën. Drink je precies dezelfde hoeveelheden, dan bevat wijn meer kilocalorieën dan bier. In beide gevallen moet je er goed mee opletten, want je drinkt al snel een hoeveelheid die gelijkstaat aan een hele maaltijd! Het gezondheidsadvies dat je dagelijks een glas wijn zou moeten drinken is een tikje eenzijdig. Het is niet helemaal duidelijk hoe het zit met de risico’s die er ook aan kunnen zitten. Het advies is echter precies hetzelfde voor wijn als voor bier. Er is dus in deze zin weinig verschil tussen de beide alcoholische dranken: met beide moet je oppassen en je kunt ze beter laten staan als je op dieet bent.