Een vuurschaal is natuurlijk super sfeervol en gezellig in de tuin. Je kunt er ook nog wat kleine snacks op bereiden. Omdat je boven vuur werkt, is het klaarmaken van hapjes boven de vuurschaal echt iets anders dan barbecuen. Déze hapjes zijn goed klaar te maken met de vuurschaal.
1. Marshmallows
Alleen al om het maken van marshmellows zou je een vuurschaal kopen. Er zijn speciale marshmellows voor, maar je kunt ook gewone spekjes gebruiken om boven het vuur te smelten. De marshmellows zijn perfect als de buitenkant lichtbruin is en de binnenkant zacht gesmolten. Het beste prik je ze aan een lange stok om ze zo bij het vuur te houden. Er is niks gezelliger dan met elkaar wat marshmellows roosteren.
Advies: probeer dit niet als je aangeschoten of dronken bent. Het lijkt een heel leuk spelletje, maar je zult de volgende dag een flinke klus hebben om alles weer schoon te krijgen als je teveel knoeit.
2. Kleine worstjes
Je kunt kleine worstjes opwarmen bij het vuur. Het gaat dan wel echt om kleine worstjes, zoals knakworstjes of dunne chipolata worstjes. Een dikkere worst zal aan de buitenkant snel verbranden en vanbinnen nog niet gaar zijn. Bij knakworstjes is het belangrijk dat het worstje goed vast zit. Bij warmte worden ze slap en dan vallen ze al snel van je prikker of vork af.
3. Voorgegaarde stukjes vlees
Als vlees al van tevoren gegaard is, kun je het opwarmen bij de vuurschaal. Neem alleen dunne stukjes vlees en neem ruim de tijd. Houd het vlees zo dicht bij de vlammen dat het wel warm wordt, maar niet teveel schroeit. Het is even een kwestie van geduld, maar dan heb je heerlijk vlees met een rokerig smaakje.
4. Fruit
Fruit kun je ook lekker opwarmen boven de vuurschaal. Denk aan licht geschroeide meloen, ananas of stukjes banaan. Je kunt ze bakken als fruitspiesjes of klaarmaken als je ze eerst goed in aluminiumfolie wikkelt. Je legt ze aan de zijkant in de vuurschaal en laat ze rustig opwarmen. Haal ze er weer uit met een barbecuetang en maak ze voorzichtig open. Dit werkt ook fantastisch met het recept voor banaan met chocola – al moet je wel voorbereid zijn op kleverigheid.
5. Stukjes stokbrood
Je kunt gemakkelijk zelf lekkere toastjes maken boven de vuurschaal. Het is een kwestie van een stukje stokbrood (niet te dik) aan een stokje prikken en roosteren. Je kunt het broodje vervolgens ook beleggen en nog even boven het vuur houden om het beleg op te warmen. Zo krijg je bijvoorbeeld lekkere toastjes met gesmolten kaas!
Er zijn eigenlijk heel veel hapjes die je kunt klaarmaken boven de vuurschaal. Ga je een vuurschaal kopen, dan is het goed om hier rekening mee te houden. Het is het handigst als je een tafelmodel vuurschaal hebt. Maar je kunt ook gebruik maken van lange (metalen) spiesen, waardoor je ook andere modellen goed kunt gebruiken voor hapjes. Bij de vuurschaal draait alles om gezelligheid en sfeer – en als je er dan ook nog hapjes op kunt maken is dat alleen maar beter!