Pizza maken die niet alleen heerlijk is maar ook nog eens niet ongezond hoeft te zijn? Het kan! Er zijn verschillende tips waarmee jij een pizza gezond kunt maken en je dus niet druk hoeft te maken over de hoeveelheid ongezonde stoffen die je binnenkrijgt. Bovendien is het maken van je eigen pizza nog leuk ook.
De bodem maken
Bij het maken van een gezonde pizza speelt de bodem een grote rol. Wanneer de bodem niet lekker is, kun je de pizza meteen wel weggooien, en dat zou zonde zijn. Je kunt de bodem dan ook maken met volkoren meel. Hierin zitten ontzettend veel vezels en het is een veel betere optie dan de pizzabodem uit de supermarkt. Je kunt hiervoor 175 gram volkorenmeel mengen met een klein beetje zout en twee theelepels gist. Je kunt deze ingrediënten met elkaar mixen en intussen 2,5 dl water toevoegen. Ook kun je er nog ongeveer twee eetlepels olie bij doen zodat het een beter geheel wordt. Lekker gemakkelijk en met weinig ingrediënten en voor je het weet is het belangrijkste deel van je pizza klaar en nog gezond ook!
Vlees of vis
Voor veel mensen is een pizza geen echte pizza als er geen vlees of vis aan toegevoegd is. Echter is het vlees of de vis die je op pizza vindt voorverpakt en kan het niet echt gezond worden genoemd. Je kunt beter werken met verse ingrediënten. Een aanrader is het gebruik van tonijn of garnalen. Qua vlees kun je prima kiezen voor een stukje kip. Als je je pizza echter zo gezond mogelijk wil houden, kun je vlees of vis beter weglaten, maar het is volkomen logisch dat je dat toch niet wilt missen. Kies in dat geval voor een van bovenstaande opties.
Saus uit een pakje?
Producten uit een pakje zijn een absolute afrader. Deze zijn vaak jaren houdbaar en dat betekent dat er van alles en nog wat aan toegevoegd is waardoor je wel kunt zeggen dat het niet bepaald gezond is. Wist je dat je de tomatensaus die op een pizza hoort ook heel gemakkelijk zelf kunt maken? Je moet hiervoor eerst een ui in een pan fruiten en vervolgens nog wat knoflook in olijfolie toevoegen. Je hebt hiervoor wel behoorlijk wat tomaten nodig, maar dan heb je ook wat. Neem ongeveer 400 gram tomaten en laat dit samen ongeveer een kwartiertje staan. Hierna is het tijd om de boel te pureren zodat het een soort saus is voor op de pizza. Voor een betere smaak kun je eventueel nog wat zout en peper toevoegen en klaar is je saus. Heel gemakkelijk en snel, en natuurlijk erg gezond.
Werken met verse producten
Ten slotte maak je een pizza zo lekker als je zelf wilt. Je kunt dus allerlei groenten toevoegen waar jij gek op bent. Voor de een is dat paprika, voor de ander champignons of courgette. Je kunt overigens ook kaas toevoegen, maar dat is wel af te raden wanneer je echt een gezonde pizza wilt maken. Kaas is erg vet en dus niet ideaal voor mensen die gezond willen eten en misschien ook willen afvallen. In dat geval kun je beter wat extra groenten toevoegen. Wist je dat spinazie of avocado ook erg lekker is op pizza? Zeker eens uitproberen dus.
Een gezonde pizza maken hoeft dus niet moeilijk te zijn, maar ook zeker niet duurder dan wanneer je een pizza bij je pizzeria afhaalt. Bovendien ben je ontzettend goed bezig voor je gezondheid en kun je eindeloos variëren. Qua deeg en saus kun je eigenlijk altijd hetzelfde doen. Qua groenten is er ontzettend veel keus en kun je eigenlijk zelf proberen wat lekker is op een pizza. Voortaan dus niet meer naar de pizzeria maar gewoon lekker zelf in de keuken aan de slag. Een stuk beter voor je lijf en nog eens leuk ook!