Terwijl we met zijn allen steeds beter letten op onze voeding, zijn we wereldwijd gezien toch steeds ongezonder. Overgewicht en hart- en vaatziekten zijn een steeds groter probleem, dit geldt niet alleen voor de landen waar langzaamaan ook de welvaart toeneemt en mensen zich daarnaar gaan gedragen. Ook dichterbij huis wordt het niet veel beter. Dit wordt niet alleen door ons voedingsgedrag bepaald maar ook door andere factoren. Denk maar aan de nieuwsberichten over ‘zitten is het nieuwe roken’. Los van het gebrek aan beweging en ons voedingspatroon speelt ook stress een belangrijke factor. Er zijn vele vormen, oorzaken en gevolgen maar we noemen er één die wat minder bekend is maar wel een duidelijk signaal van ons lichaam dat we te ver gaan.
Stress en spanning
Onze maatschappij wordt geleefd door al onze afspraken en drukke agenda`s. Naast onze drukke banen en familielevens worden we geacht dat we onze sociale kringen bijhouden. Dit leidt voor velen onder ons voor stressvolle situatie in ons dagelijks leven. Op het moment dat dit ons overkomt voelen we dit zelf niet direct. Toch moeten ons brein en lichaam hun uiterste best doen om ons normaal te laten functioneren. Om te voorkomen dat we te ver gaan geeft ons lichaam signalen af. Als we hier op tijd naar luisteren dan kunnen we langdurige problemen voorkomen. Deze signalen beginnen vaak met bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, prikkelbaarheid of bijvoorbeeld huiduitslag. Als we deze signalen niet opmerken of zelfs negeren, en onze levensstijl niet veranderen, ontstaan er grotere problemen.
Tinnitus of oorsuizen
Een erg vervelend symptoom van een burn-out kan tinnitus of oorsuizen zijn. Het fenomeen oorsuizen is met name bekend met gehoorbeschadiging als oorzaak. Een hoge bloeddruk, wat een gevolg van langdurige spanning is, kan ook oorsuizen veroorzaken. De mensen die dit ervaren horen bijvoorbeeld geluiden in een ruimte waar geen geluid is. Het precieze geluid voor iedereen anders maar het is voor allen irritant. Het begint vaak met enkele seconden op het moment dat je jezelf even heel erg opwindt. Ga je toch door zonder de omstandigheden te veranderen, dan is de kans groot dat het steeds langduriger gaat voordoen. Je hersenen zijn door je drukke leven in een soort overactieve toestand bezig om alle prikkels te reguleren. Als dit niet meer vol te houden is zullen er lichaamsfuncties minder gaan functioneren.
Cognitieve gedragstherapie
Naast het aanpassen van je leefomstandigheden kun je toch nog meer tools nodig hebben om van je burn-out te genezen. Zeker als de problematiek al langer speelt kan het lastig zijn om weer naar je lichaam te kunnen luisteren. Oude patronen zijn niet eenvoudig af te leren en nieuwe patronen zijn niet eenvoudig om aan te leren. Een middel om je hierbij te helpen zodat je eerder van de gevolgen van je burn-out, zoals tinnitus, af bent, is cognitieve gedragstherapie. Dit is een goede methode om aan nieuwe patronen te werken. Als je dit goed inricht ben je in staat om in dezelfde omgeving beter met de prikkels en druk om te gaan. Als je veel last van oorsuizen hebt, dan is de burn-out al redelijk ver doorgedrongen. Een goede therapie kan je daarmee helpen.
Blijf je bewust van de signalen van je lichaam. Als je overstapt naar een gezonder voedingspatroon, bedenk dan dat je lichaam hieraan moet wennen. Dit levert ook spanning op die moet worden verwerkt. Laat je hier echter niet door tegenhouden om gezonder te gaan eten, maar pas je patroon van leven ook aan. Alleen gezonde voeding is namelijk niet genoeg.