We zitten weer volop in het barbecueseizoen. Gezellig met de familie, met wat vrienden of met de buren natuurlijk! Ideaal voor een leuk avondje. Maar wat zet je zoal op tafel?
Vlees, vis of vegetarisch
Voor de meeste mensen is een barbecue zonder vlees geen barbecue. Bij de supermarkt en slager is natuurlijk van alles kant en klaar te koop. Maar veel lekkerder is om het zelf te maken. Zelfgemaakte shaslick of zelf gekruide kippenpoten zijn niet te evenaren. Ook heel lekker is om vis op de barbecue te doen, zeker stevigere soorten zoals tonijn lenen zich daar goed voor. Vegetarisch? Kies dan voor lekker veel groenten die je roostert op de barbecue of een gepofte aardappel.
Brood en aanverwanten
Stokbrood is onlosmakelijk verbonden met een barbecue. Heerlijk vers bij de bakker vandaan of een warm afbakstokbrood uit de oven. Maar het is leuk om eens te kiezen voor anders, bijvoorbeeld voor een vers Turks brood of een Italiaanse focaccia. Dit smaakt natuurlijk altijd beter met zelfgemaakte kruidenboter: roer door zachte roomboter groene kruiden (bieslook, peterselie), knoflook en zout naar smaak.
Salades
Bij een barbecue zijn salades populair. Lekker fris en je kan er eindeloos mee variëren. Leuk is bijvoorbeeld een Italiaanse caprese-salade, met buffelmozzarella, tomaat en basilicum, of een Griekse salade met fetakaas en zwarte olijven. Ook leuk is om groenten zoals paprika en aubergine op de barbecue te grillen en daar een salade van te maken. Ook wat meer uitgebreide salades, zoals aardappelsalade of huzarensalade, passen perfect bij een barbecue.
Sauzen
Zonder saus geen barbecue voor veel mensen! Natuurlijk kun je allerlei potjes en flesjes op tafel zetten, maar zelfgemaakt smaakt nu eenmaal veel lekkerder. En het is niet moeilijk. Voor knoflooksaus: roer mayonaise, Griekse yoghurt, uitgeperste knoflooktenen, peterselie en zout goed door elkaar. En ook barbecuesaus is eenvoudig zelf te maken: op internet zijn veel recepten te vinden.