Vleesgerechten fleuren enorm op van een sausje. Dat kan natuurlijk een simpele witte saus zijn, maar het is leuk om te spelen met kruiden. Dit kruidensausje wordt het liefst gemaakt met verse kruiden, maar als je die niet hebt kun je ze ook vervangen door gedroogde kruiden. Je moet ze dan iets eerder in de saus toevoegen zodat ze vocht kunnen opnemen en hun smaak beter kunnen afgeven. Deze kruidensaus is ideaal voor lichte vleesgerechten, zoals saucijsjes of braadworsten. Maar ook een kipfilet of eendenborst is heerlijk met deze saus!
Ingrediënten voor kruidensaus
- 25 gr boter
- 1 el bloem
- 3 dl bouillon
- 1 el bieslook, fijngesneden
- 2 el peterselie, fijn gehakt
- Snufje cayennepeper
- ½ theelepel (pittige) mosterd
- 2 el sherry (optioneel)
Bereidingswijze
- Smelt de boter in een steelpan. Roer de bloem erdoor en voeg dan, onder voortdurend roeren, de bouillon toe. Roer door tot de saus helemaal glad is.
- Breng de saus zachtjes aan de kook en voeg de kruiden, mosterd, cayennepeper en eventueel sherry aan toe. Roer goed door. Gebruik je gedroogde kruiden, dan laat je de saus iets langer trekken.
- Breng de saus op smaak met peper en zout.
Wil je deze saus extra lekker maken? Dan bak je eerst het vlees in boter en gebruik je vervolgens die boter voor de saus. De saus krijgt zo een beetje vleessmaak, wat hem voller en lekkerder maakt. Hoewel de saus het vaakst bij vleesgerechten wordt gebruikt, is hij ook prima geschikt voor over de aardappels.