Het is bijna zover; pasen 2013. De tijd van het jaar dat we weer menig chocolaatje nuttigen. Vraag is worden we gelukkig van het eten van al die chocola en is het gezond zoals sommigen beweren?
Maakt chocola gelukkig?
In chocola zitten inderdaad stoffen die stimulerend kunnen werken en die het geluksgevoel bevorderen. De hoeveelheid werkzame stof is echter gering en je zou naar verluid 20 kg chocola moeten eten om dat gevoel op te merken.
Echter chocola is ook rijk aan andere voedingsstoffen en bevat bijvoorbeeld omega 3 vetzuren en koolhydraten. Uit een aantal studies blijkt dat licht depressieve mensen baat kunnen hebben bij de inname van extra omega 3 vetzuren. En voor mensen die leiden aan zwaarmoedigheid door gebrek aan koolhydraten hebben, kan een aanvulling van koolhydraten via chocola dus helpen.
De geluksfactor die uitgaat van chocola is echter beperkt en niet zo alom aanwezig als wel eens wordt beweerd.
Gezonde chocola?
Maar als chocola niet gelukkig maakt, is het dan wel gezond? Ja! In pure chocola zitten onder andere Flavonoïden. Dit zijn antioxidanten. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrij radiacalen en oxiderende stoffend die je lichaam aantasten. De Flavonoïden helpen o.a. je bloeddruk te verlagen, gaan aderverkalking en veroudering tegen en maakt je bloedvaten gezonder.
Let wel, je moet pure chocolade eten om Flavonoïden binnen te krijgen. In melkchocolade en witte chocolade zitten ze niet. En hoe puurder de chocola – let op de indicatie van het percentage pure chocola – des te beter natuurlijk. Dus als je deze kerst de verkeerde chocolade eitjes of paashaas in huis haalt, jammer dan geldt alleen dat de calorieën tellen … en een teveel aan calorieën is natuurlijk weer ongezond.
Fijne pasen!