In de supermarkt wordt je opgelicht. De meeste mensen accepteren dat zonder meer. Maar wij begonnen met een zoektocht naar de waarheid. Hoe zit het nu eigenlijk met die oplichterij? En hoe kun je voorkomen dat je meer betaalt dan eigenlijk nodig is?
Veel bijna-dezelfde producten
Sommige producten worden apart verkocht omdat ze ‘bijzonder’ zijn. Een voorbeeld hiervan is suiker. Je hebt gewone kristalsuiker, fijne kristalsuiker, extra fijne suiker en automaten-suiker; en er is natuurlijk witte en bruine suiker. De simpele waarheid is deze: de inhoud van de pakjes is hetzelfde. De suiker is alleen ietsjes fijner vermalen of is ietsjes bruingebrand. Donkerdere suiker is niet gezonder of ongezonder dan lichtere suiker en de meeste koffie-automaten kunnen prima gewone suiker gebruiken. Kies dus gewoon voor de goedkoopste, dat scheelt jou weer geld.
Producten met andere namen
Een ander voorbeeld van oplichterij is bacon. Er zijn allerlei soorten die los verkocht worden. Maar bacon is in feite gewoon precies hetzelfde als spek. Alleen klinkt spek in onze oren net iets ongezonder en dus kies je sneller voor bacon. We helpen je graag uit de droom: het vlees komt van hetzelfde deel van het varken en wordt vaak op dezelfde manier gerookt.
Dit geldt nog sterker voor pannenkoekenmix. Kijk maar eens op de verpakking van Koopmans Volkoren pannenkoekenmix. Wat zit erin? Volkorenmeel, boekweitmeel en zout. Je moet zelf eieren en melk toevoegen. Als je even logisch nadenkt koop je dus gewoon een pak volkorenmeel en maak je zelf het recept. Vele malen goedkoper en net zo makkelijk (en… precies dezelfde smaak!).
Suggestieve plaatsing
De meeste supermarkten zijn heel slim. Ze kennen de trucjes om de duurste producten aan te smeren. De huismerken staan meestal hoger of juist lager dan de A-merken. Kijk je dus niet veel naar de prijs en pak je snel je product, dan kies je automatisch het duurste. Er zijn meer trucs: het lijkt alsof de producten gewoon soort-bij-soort staan, maar er zit wel een slimme logica achter. Aan het begin van de winkelroute ben je nog streng en vastberaden om alleen mee te nemen wat je nodig hebt. Aan het eind van de winkelroute denk je er wat minder over na en is de weerstand lager. Dát is het moment dat je allerlei lekkers langs moet lopen. Plus natuurlijk de aanbiedingen bij de kassa. De winkel is zodanig ingericht dat je zoveel mogelijk koopt en zoveel mogelijk geld uitgeeft. Wees je hiervan bewust, want daardoor voorkom je impulsaankopen.
Natuurlijk is het doel van de supermarkt om zoveel mogelijk geld te verdienen. Logisch, maar dat moet niet ten koste gaan van jouw portemonnee. Door goed op te letten en te weten waar de supermarkten hun trucjes mee uithalen, kun je jezelf heel wat geld besparen.