Heerlijk, zeker in de winter: een bord boerenkoolstamppot! Een oer-Hollands gerecht en al heel lang bekend: boerenkool is al meer dan 2000 jaar bij ons bekend. Maar niet iedereen weet dat dit gerecht naast authentiek ook heel erg gezond is. Boerenkool is één van de gezondste groenten die er zijn! Deze voedzame wintergroente bevat veel goede en gezonde bestanddelen, dus aarzel niet een keertje extra boerenkool op tafel te zetten!
De gezonde eigenschappen van boerenkool
Ten eerste bevat boerenkool veel vezels, wat erg goed is voor de darmwerking. Bovendien worden koolhydraten door de vezels langzamer opgenomen, waardoor je langer een vol gevoel blijft houden. Door de vezels en de zwavel helpt het je lichaam tevens te ontgiften. Boerenkool bevat ook veel antioxidanten, die veroudering tegengaan en daarnaast kunnen bijdragen in het voorkomen van kanker. Doordat er in boerenkool omega-3 vetten zitten worden onder meer artritis en astma tegengaan als je boerenkool eet. Verder kan het eten van boerenkool helpen bij het verlagen van cholesterol. Boerenkool bevat veel ijzer en calcium wat beiden onmisbare bestanddelen zijn voor ons lichaam. Verder zitten er veel vitamine A, C en K in boerenkool die allemaal zeer gezond zijn. Voldoende reden om in de winter regelmatig een bord boerenkool op tafel te zetten!
Basisrecept boerenkoolstamppot
Er zijn duizenden recepten voor boerenkoolstamppot. Dit recept is prima als een basisrecept en kun je naar eigen inzicht uitbreiden of aanpassen.
300 gram gesneden boerenkool
600 gram aardappels
klontje boter
Zet de boerenkool op in een grote pan met ruim water. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Leg als de boerenkool kookt de aardappels erboven op en laat het geheel weer aan de kook komen. Zachtjes laten doorkoken tot de aardappels gaar zijn. Afgieten, bewaar wat van het kookvocht. Voeg een klontje boter en wat kookvocht toe en stamp alles fijn tot een stamppot. Als het te droog is nog wat boter of kookvocht toevoegen.