Warme soepen zijn het hele jaar door lekker. Maar als het erg warm is buiten, heb je er meestal niet zo’n zin in. Wil je dan een lekkere soep eten, als voor- of hoofdgerecht, dan kun je ook kiezen voor een koude soep. Koude soepen zijn typische, lichte en zomerse soepjes. Je zult het er niet warm van krijgen! De meeste zomerse soepen zijn zeer geschikt voor mensen op dieet omdat dit meestal soepen zijn waar geen room in wordt gedaan. Zit er bouillon in de soepen, dan kun je die uiteraard zelf maken. Maar in het recept maken we gebruik van bouillonblokjes omdat deze toch net wat makkelijker en sneller zijn voor de meeste mensen. In deze top 3 vind je de lekkerste zomerse soepen: komkommersoep, paprikasoep en courgettesoep.
1. Komkommersoep
Je associeert komkommer niet zo snel met soep, maar toch kun je er een heerlijk zomers soepje van maken. Je hebt er niet eens zoveel ingrediënten voor nodig en je bent binnen 10 minuten klaar. Wel moet de soep nog een poosje in de koelkast om echt goed te koelen.
Ingrediënten
- 1 komkommer
- Wat verse munt
- 250 ml vleesbouillon (bijv kippenbouillon)
- 2 tl gemalen komijn
- 50 ml Griekse yoghurt
Werkwijze
- Schil de komkommer en snijd hem in grove stukken. Doe de stukken in de blender met de munt en de bouillon. Heb je geen blender, dan kun je alles in een kom mixen met de staafmixer. Voeg wat zout, peper en een snufje komijn naar smaak toe. Zet de soep dan minimaal 1 uur in de koelkast om af te koelen.
- Verwarm de komijn (droog) in een koekenpan tot hij een lekkere, sterke geur afgeeft. Schep de soep in glazen, schep er een lepeltje Griekse yoghurt overheen en strooi als laatste de komijn erover. Serveer eventueel met een los muntblaadje er bovenop.
2. Paprikasoep
Paprika is een lekkere, frisse groente die zich uitstekend leent voor een soepje. Je kunt de soep in principe van elke paprika maken, maar dit hangt af van je smaak. Zoete puntpaprika’s hebben meestal een zwaardere en zoetere smaak dan gewone paprika’s. Bij de gewone paprika’s kun je kiezen tussen groene, gele en rode paprika’s.
Ingrediënten
- 2 gewone paprika’s of 3 puntpaprika’s
- 1 knoflookteentje
- 4 takjes verse peterselie
- 250 ml vleesbouillon, bijv kippenbouillon
Werkwijze
- Snij de knoflook fijn en de paprika’s in stukjes. Verhit wat olijfolie in een pan en bak dit op laag vuur ongeveer 3-4 minuten. Voeg dan de bouillon toe en kook de groente in ongeveer 10 minuutjes gaar. Zet het gas niet te hoog, anders brandt het aan.
- Pureer de soep met staafmixer of blender, giet in een kom en laat afkoelen. Zet de soep na ongeveer een kwartier in de koelkast en laat hem daar minimaal 1 uur in staan.
- Proef of de soep naar smaak is en voeg zo nodig zout en peper toe. Giet de soep dan in glazen kommen. Garneer de soep met de peterselie en eventueel met wat stukjes brood.
3. Courgettesoep
Courgette is een groente die steeds vaker wordt ontdekt. Hij kan heerlijk dienen in koude gerechten, maar wordt ook in warme gerechten veel toegepast. De smaak is vrij neutraal. Dat is de reden dat courgette-soep wat meer ingrediënten nodig heeft om lekker op smaak te komen.
Ingrediënten
- 2 sjalotten
- 1 grote of 2 kleine courgettes
- 750 ml vleesbouillon, bijvoorbeeld kippenbouillon
- 2 aardappelen, middelgroot
- blaadje laurier
- 1 tl oregano
- 1 el creme fraiche
Bereidingswijze
- Snijd de sjalotjes fijn en bak ze op zacht vuur in wat olijfolie. Snijd de courgette in blokjes, je hoeft hem niet te schillen. Voeg deze toe aan de sjalotjes wanneer deze zacht en glazig zijn.
- Giet na vijf minuten de bouillon in de pan bij de sjalotjes en courgette en breng dit aan de kook. Schil en snij de aardappelen in blokjes en voeg deze toe aan de soep. Voeg ook de laurier en oregano toe.
- Laat de soep op zacht vuur nog ongeveer 20 minuten verder koken. Haal dan het laurierblaadje uit de soep en pureer deze in de blender of met de staafmixer.
- Laat de soep minimaal 2 uur koelen in de koelkast. Klop vlak voor het serveren de soep goed op, zodat hij luchtiger wordt. Klopt er dan de creme fraiche doorheen. Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Je kunt de soep serveren met wat stukjes brood erin, maar je kunt ook wat verse peterselie toevoegen.