Appelcompote of appelmoes is erg lekker, zeker als je het zelf maakt. Maar appelcompote maken gebeurt meestal met behoorlijk wat suiker erin. Dat maakt de compote minder gezond. Gelukkig kun je ook prima een heerlijke appelcompote maken zonder suiker!
Ingrediënten (1,5 liter appelcompote)
Je maakt in dit recept ongeveer 1,5 liter compote. De hoeveelheid is natuurlijk afhankelijk van het aantal appels. Wil je een klein beetje compote maken, dan kun je de hoeveelheid aanpassen. Zelf maak ik meestal 4-5 liter en dan vries ik het in in kleine bakjes van 0,5 liter.
- 2 kg zoete appels (Royal Gala, Fuji of Braeburn bijvoorbeeld)
- 2-3 el kaneel
- 250 ml water
Bereidingswijze van appelcompote zonder suiker
- Schil de appels en snijd ze in parten. Verwijder het klokhuis.
- Snijd de appels in blokjes, maar vooral niet te fijn. Doe ongeveer 2/3 van de appelblokjes samen met het water in de pan en breng dit langzaam (!) aan de kook.
- Laat de appels ongeveer 15 minuten rustig koken, vooral niet te snel. Check af en toe even de stevigheid van de appelblokjes. Vallen ze uit elkaar? Dan roer de appelmoes even goed door en voeg je de resterende appelblokjes toe.
- Laat ongeveer 5-10 minuten doorkoken en blijf regelmatig checken. De nieuwe appelblokjes moeten wel zacht worden, maar niet uit elkaar vallen bij het roeren.
- Draai het vuur uit en roer de kaneel door de appelcompote. Omdat je zoete appels hebt gebruikt, heb je hoogstwaarschijnlijk geen suiker nodig. Zijn de appels toch iets te zuur, dan kun je ervoor kiezen om toch een snufje kaneelsuiker of rietsuiker toe te voegen. Een beetje honing kan ook, maar dat veranderd de smaak van de appelcompote wel.
Laat de appelcompote rustig afkoelen in de pan. Je kunt ervoor kiezen om de appelcompote in de koelkast te bewaren, dan moet hij binnen 2-3 dagen opgegeten worden. Een andere optie is om de appelcompote zonder suiker in bakjes te doen en in te vriezen. Kies voor kleine porties, zodat je precies de benodigde hoeveelheid kunt ontdooien als je appelcompote wilt eten.