We schreven al eens eerder over het zelf maken van je roerbakgroente. Toen hebben we echter alleen manieren besproken om zelf roerbakgroente te maken. Maar wat kun je er nu eigenlijk mee? Dit zijn 4 heerlijke tips voor gerechten met roerbakgroente!
1. Roerbakgroente in hartige taart
Hartige taart is vrij eenvoudig te maken. Je bekleedt een taartvorm met bladerdeeg, waarna je hem vult met groente en eventueel met vlees. Wil je lekker snel klaar zijn? Dan stop je er een kant-en-klaar zakje roerbakgroente in. Eventueel kun je er wat (gekookte) rijst bij doen als vulling. Dek de bovenkant af met bladerdeeg, waar je gaatjes in prikt. Eventueel kun je er wat eigeel op strijken voor een mooie goudgele kleur. Bak de hartige taart op 200 graden in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
2. Roerbakgroente in loempia’s
Zelf loempia’s maken is een prima idee. Je maakt ze heel snel en simpel met behulp van loempiadeeg, wat gehakt, een pakje glasnoedels en wat roerbakgroente of wokgroente. Ontdooi het deeg en leg de vellen op je werkblad. Week de glasnoedels tot ze zacht zijn en verdeel over de vellen deeg. Bak de groenten en het gehakt in een pan snel gaar en verdeel ook over de vellen deeg. Rol deze dan dicht en stop de uiteinden netjes in. Bak de loempia’s op 180 graden in 5 minuten gaar en knapperig.
3. Groentesoep met roerbakgroente
Roerbakgroente kan heel makkelijk worden gebruikt voor groentesoep. Je gebruikt de roerbakgroente in plaats van de fijnere soepgroente. Soepgroente bestaat eigenlijk altijd uit veel prei en wortel. Roerbakgroente is veel gevarieerder en maakt je soep een stuk interessanter. Door te kiezen voor zelfgemaakte roerbakgroente kun je helemaal eindeloos variëren. Probeer het bijvoorbeeld eens met kleine broccoli-roosjes of stukjes bloemkool in je soep!
4. Rijst met kip en roerbakgroente
Rijstgerechten worden vaak gemaakt met groenten. De supermarkt heeft daar ook kant-en-klare groentenpakketten voor. Maar houd jij echt van groente, of wil je gewoon eens wat anders proberen? Dan maak je zelf rijst met kip en roerbakgroente. De roerbakgroente kun je zelf maken of uit een zakje kiezen. Bak de kip en voeg de groenten daarna toe. Kook de rijst apart. Je kunt het gerecht op smaak brengen met bijvoorbeeld Italiaanse kruiden, Chinese 5 kruiden, en natuurlijk peper en zout.
Je kunt roerbakgroenten in bijna elk gerecht gebruiken waar groenten in moeten. Je kiest de groenten die erbij passen. Dat zijn voor Hollandse gerechten meestal heel andere groenten dan bijvoorbeeld voor de Italiaanse of Indische keuken. Je moet er dus goed op letten welke smaken goed zouden combineren met je gerecht.