Het gebeurt vaker: je koopt een nieuwe keuken en begint te koken. Maar in de loop van de jaren kom je erachter dat de indeling van de keuken niet heel handig is voor jouw manier van koken. Om bij de oven te komen moet je steeds op je tenen staan of je moet tien keer heen en weer lopen tussen verschillende kasten om überhaupt te beginnen met koken. Als je veel in de keuken staat, kan dit irritant zijn. Denk dus van tevoren na over hoe je de keuken gaat gebruiken. Alhoewel de optimale indeling van de keuken voor iedereen anders is, zijn er zeker wat basistips voor een efficiënte keukenindeling.
1. Bepaal je werkroute
Het tien keer heen en weer lopen kun je zeker voorkomen. Bedenk goed van tevoren hoe je kookt en bekijk hoe de handelingen logisch in je keuken passen. De meest traditionele route is koelkast > werkplek > gootsteen > werkplek > oven of kookplaat > werkplek. Houd ook rekening met pannen of andere benodigdheden tijdens het koken en zet deze niet in een servieskast aan de andere kant van de kamer.
2. Zet de oven niet te hoog!
Een veel voorkomende frustratie is een te hoge oven in de keuken. Bij het inrichten van de keuken wordt soms gedacht dat deze nog makkelijk boven de koelkast of de magnetron kan worden ingebouwd. In praktijk blijkt echter dat op je tenen een hete schaal uit de oven pakken niet heel veilig is. Het fijnste is om de oven op armhoogte in te bouwen.
3. Verspil geen opbergruimte
Koffiezetapparaat, waterkoker, blender, tegenwoordig zijn er steeds meer grote apparaten die ons helpen in de keuken. Ze nemen helaas wel veel plek in op het werkblad. Bedenk van tevoren een goede plek waar je ze kunt neerzetten en weer makkelijk tevoorschijn kunt halen. De loze ruimte boven de koelkast is een goede plek hiervoor.
4. Weg met de rommelige lades
Denk goed na over de indeling van je lades en kasten. Er zijn tegenwoordig veel meer opties dan alleen de traditionele besteklade. Heb je veel kruiden en potjes die nu door je lades zwerven? Kijk bijvoorbeeld naar slimme opbergsystemen. Deze hebben inzetten voor lades van hout, kunststof of rvs waardoor alles goed op één plek blijft.
5. Bekijk wat licht kan doen in de keuken
Als je vaak kookt weet je hoe belangrijk licht kan zijn in de keuken. Vooral tijdens de winterperiode is het vervelend als je ‘s avonds slecht zicht hebt en je daarom steeds van je werkblad naar de keukentafel moet om je groente goed te kunnen snijden. Zorg dat er daarom naast algemene verlichting ook taak- of accentverlichting is in je keuken. Bijvoorbeeld spotjes boven je werkplek of praktische lichtjes in kasten of lades.