Stel: je bent jarig en je neemt wat gebak mee voor je collega’s op het werk. De tafel staat vol met koffie, het is reuze gezellig en daar kom jij binnenzeilen met een heerlijke slagroomtaart. Iedereen lust een stukje, totdat je bij een collega komt die met een zuur gezicht zegt: ik mag dat niet eten, want ik heb lactose intolerantie… Als iets jouw feeststemming snel bederft, dan is dat het wel. Onwillekeurig duiken er verschillende vragen in je op. Wat is lactose-intolerantie nou precies? Is dat een échte kwaal, die bewezen kan worden? En heeft nou uitgerekend die collega daar last van? Of is het allemaal een beetje aanstellerij? Omdat nog steeds veel mensen dit denken, hebben we onderzoek gedaan naar lactose intolerantie. Dat leidde tot het artikel: “wat is lactose intolerantie? Feit en fabel”
Lactose intolerantie symptomen
Allereerst is er natuurlijk de vraag: waar heb je nou eigenlijk last van als je lactose intolerantie hebt? Dit zijn de belangrijkste lactose intolerantie symptomen:
- Opgeblazen gevoel
- Winderigheid
- Diarree
- Buikpijn en buikkramp
Hoe ontstaat lactose intolerantie?
Lactose intolerantie ontstaat wanneer je darmen te weinig lactase aanmaken om de binnenkomende lactose af te breken en om te zetten in bruikbare stoffen. Hierdoor blijft de lactose in de darm aanwezig, waardoor irritatie kan optreden. Vrijwel niemand heeft lactose intolerantie vanaf zijn geboorte – het is slechts zelden een aangeboren afwijking. Het ontstaat vooral vaak bij Afrikanen, Aziaten en Zuid-Europeanen, omdat die minder lactase aanmaken. Waarom dat zo is, is niet bekend. Je kunt lactose intolerantie krijgen vanaf je derde levensjaar, maar meestal ontstaat het doordat de darmen ‘in de war’ raken door een infectie, door langdurige stress of door een operatie.
Feit en fabel
Lactose intolerantie is een allergie voor melk
Ten eerste is lactose intolerantie geen allergie. Dat betekent dat lactose intolerantie klachten gematigd voorkomen en niet worden veroorzaakt door het afweersysteem. Dit houdt in dat je lichaam er in kleine hoeveelheden wel tegen kan. Bovendien wordt je niet echt ziek van lactose, je voelt je alleen niet zo prettig meer. Er ontstaat geen acute situatie die meteen behandeld moet worden. Verder ben je intolerant voor lactose, niet voor melk. Natuurlijk bevat de meeste melk wel lactose, maar je kunt soms wel andere soorten melk dan koemelk verdragen. Dit is dus een fabel.
Je mag niks eten of drinken dat melk bevat als je lactose intolerantie hebt
Zoals gezegd, kun je vaak in kleine hoeveelheden best wat lactose aan. Vaak begint lactose intolerantie als een echte kwaal, waarna het omslaat in een psychische toestand. Je krijgt iets binnen, ziet dat er lactose in zit en associeert dat automatisch met een ziek of vervelend gevoel. Aangezien lactose intolerantie best na een aantal maanden of jaren over kan gaan, is het aan te raden om juist af en toe wel een beperkte hoeveelheid lactose binnen te krijgen. Je mag dus best wat eten of drinken dat melk bevat! Dit is dus een fabel.
Mensen met lactose intolerantie stellen zich aan
De lactose intolerantie symptomen kunnen erg vervelend zijn. Een opgeblazen gevoel of darmkramp is verre van aangenaam. Daarom is lactose intolerantie zeker géén aanstelleritis! Wel moet rekening worden gehouden met de psychische component: na verloop van tijd kan het zo zijn dat de werkelijke intolerantie is overgegaan, maar dat iemand wel de lactose intolerantie klachten houdt. Dit is echter moeilijk te controleren. Maar in feite gaan we ervan uit dat mensen met lactose intolerantie zelf goed weten wat ze voelen en dus geen aanstellers zijn. Ook dit is een fabel.
Lactose intolerantie betekent dat je lactosevrij moet eten
Lactosevrij eten kan inderdaad verlichting bieden bij mensen met intolerantie. Zo kunnen ze proberen zoveel mogelijk melk- en zuivelproducten te vermijden en deze te vervangen door andere producten, zoals soja-melk. Gelukkig wordt melk niet in heel veel gerechten gebruikt, dus dat valt meestal wel op te lossen. Wel moet je het even aangeven als je ergens te gast bent, zodat er rekening mee wordt gehouden. Vooral sausjes en nagerechten zullen wat lastiger zijn. Maar zoals gezegd: in kleine hoeveelheden kun je meestal wel wat lactose binnen krijgen zonder al teveel klachten.
Lactose intolerantie en prikkelbare darm-syndroom
Het prikkelbare darm-syndroom (PDS) is een verzameling klachten die niet direct kunnen worden herleid tot een product of afwijking in de darmen. De darmen lijken soms zonder duidelijke aanleiding geïrriteerd te raken. Het PDS wordt niet door iedereen geaccepteerd, omdat er geen bewijs voor is dat er echt iets aan de hand is. Dat maakt het moeilijk voor mensen die dit hebben, want er is weinig begrip. Vaak kun je PDS wel wat ‘kalmeren’ als je zorgt dat je voldoende rust neemt, niet teveel stress hebt en op bepaalde voeding let. PDS en lactose intolerantie gaan vaak samen – maar het één wordt niet door het ander veroorzaakt! Vaak zijn prikkelbare darmen gewoon overgevoelig voor allerlei stoffen en is lactose er daar één van.
Lactosevrij eten: tips
Wat kun je doen als je lactosevrij wilt eten? Allereerst kun je natuurlijk zorgen dat je weinig melkproducten binnenkrijgt. Je behoefte aan calcium zul je dan moeten aanvullen met een vitamine-preparaat. Er zijn tientallen recepten die je kunt uitproberen die geen melk bevatten – eigenlijk bevatten maar erg weinig van onze recepten melk! De enige plaats waar je vermoedelijk meer melk zult tegenkomen is in de nagerechten-sectie, want veel toetjes zijn wel gebaseerd op melk.
Hebben jullie nog goede tips voor mensen met lactose intolerantie? Wat zouden zij moeten doen om beter begrepen te worden? Laat een reactie achter!