Dat er lekker wordt gegeten met kerst, is een vaste traditie geworden. Maar hoe dek je eigenlijk een mooie tafel? Het is eenvoudiger dan je denkt! Zó creëer jij de perfecte tafelschikking voor het kerstdiner!
1. Tafelkleed en loper
Je begint natuurlijk met een mooie basis. Heb je toevallig een prachtige nieuwe tafel, dan heb je misschien geen kleed nodig. Maar met de feestdagen is het wel gebruikelijk om een mooi tafelkleed te gebruiken. Ga voor een ‘echt’ kleed, bijvoorbeeld van damast of een andere gladde stof. Kies voor een rustige kleur die past bij de sfeer. Een tafelloper is erg mooi om er overheen te leggen om een extra kleurcombinatie te maken.
2. Een tafelstuk
Tafeldecoratie is wat er op tafel staat zolang er nog niet gegeten wordt. Dit kan bijvoorbeeld een mooie plank zijn met kaarsen in verschillende formaten. Maar je kunt ook gaan voor een groot tafelstuk met bloemen of een groot kerststuk. Kies voor een mooie eyecatcher die je ook gemakkelijk van tafel kunt halen als de ruimte nodig is voor het serveren van het diner.
3. Borden en bordjes
Natuurlijk haal je je beste servies uit de kast. Het is gebruikelijk om het grote platte bord voor het hoofdgerecht als eerste neer te zetten. Daar bovenop komen de kleine bordjes, schaaltjes of soepkommen voor het voorgerecht. Het bovenste bord kun je decoreren met wat mooie takjes of een enkele bloem.
4. Het bestek
Je kunt het bestek los naast de borden leggen, maar met de kerst maak je er misschien liever iets bijzonders van. Er zijn heel veel manieren om het bestek mooi neer te leggen. Zo zijn er speciale bestekzakjes. Maar je kunt er ook de servetten omheen vouwen. Of je maakt er bundeltjes van met een mooi lint. Kortom: genoeg mogelijkheden om het bestek mooi te presenteren. Traditioneel leg je de vorken links van het bord en de messen rechts. Het bestek voor het hoofdgerecht ligt vlak naast het bord, het kleinere bestek voor het voorgerecht ligt ernaast. Een soeplepel komt rechts naast de messen te liggen. Het bestek voor het dessert ligt boven het bord.
5. Glazen
Wordt er drinken geserveerd bij het eten? Dan zet je ook glazen bij de borden. Meestal gaat het om één wijnglas en eventueel een ander glas. Weet je dat iemand liever iets anders drinkt? Zet er dan een mooi bierglas of een geschikt longdrinkglas. Haal glazen die niet gebruikt worden weer van tafel zodat er wat meer ruimte over blijft.
6. Servetten
Als je ‘chique’ gaat eten, is een servet erg handig. Zo kun je gemakkelijk even je mond of je vingers afvegen. Misschien horen er mooie stoffen servetten bij het tafelkleed. Zo niet, dan zijn er natuurlijk genoeg mooie papieren servetten te vinden. Ga liever niet voor een druk design en kies voor een kleur die past bij de rest van de tafelsetting.
7. De gerechten
Als laatste komen de gerechten op tafel. Het voorgerecht wordt meestal al vooraf in kommetjes of op schaaltjes gedaan. Het hoofdgerecht wordt op de tafel opgediend. Zorg dus dat er genoeg ruimte is in het midden van de tafel. Wordt het allemaal wat krap? Dan is een side-table misschien een goed idee. Leg ook hier een mooi kleed overheen om het in de juiste sfeer te houden.
Het gaat bij de kerstmaaltijd natuurlijk vooral om gezelligheid. Maar een mooi geschikte tafel draagt daar wel extra aan bij. Het is die ene keer per jaar dat jij kunt pronken met een mooie opschik. Leef je dus uit en zorg voor een tot in de puntjes verzorgd kerstdiner. Inclusief prachtig geschikte tafel!