Veel moderne diëten claimen dat je in no time tientallen kilo’s zult afvallen. Daarbij beloven ze ook dat je zult afvallen zonder jojo effect. Maar is dat eigenlijk wel zo? Kun je eigenlijk wel snel afvallen zonder jojo effect? En hoe doe je dat dan? Werken die wondermiddeltjes echt, of is het maar reclame?
Wat is het jojo effect?
Het jojo effect is iets waar veel mensen die een crashdieet volgen mee te maken krijgen. Wanneer je in relatief korte tijd veel afvalt, wordt in je lichaam een soort ‘noodsituatie’ afgekondigd. Je lichaam krijgt het signaal dat er veel minder voedingsstoffen dan gebruikelijk binnenkomen en reageert door op energie te bezuinigen. Hierdoor kun je tijdens het diëten last krijgen van humeurigheid, hongergevoel en zelfs duizeligheid. Is je dieet voorbij en heb je je streefgewicht bereikt, dan zul je blij zijn dat je weer normaal kunt eten. Maar omdat jouw lichaam nog steeds in de ‘noodstand’ staat, wordt een heel groot deel van het voedsel dat je eet, meteen opgeslagen als reserve. Met als gevolg: je komt weer aan doordat je lijf meer vet opslaat. Vaak kom je zelfs uiteindelijk op een hoger gewicht dan dat waarop je begonnen bent…
Snel afvallen zonder jojo effect
Het jojo effect treedt vooral op bij het volgen van een crashdieet, waarbij je in zeer korte tijd veel gewicht verliest. Daarom zijn de meeste van deze diëten ook geen goed idee: binnen enkele maanden na het volgen van het dieet zit je terug op het oude gewicht. Kun je dan eigenlijk wel snel afvallen zonder jojo effect? Ja, dat kan, mits je je hele leefstijl grondig aanpast. Omdat dit een zeer drastische stap is, is dat voor de meeste mensen niet haalbaar. Daarom adviseren we iedereen die wil afvallen om dit geleidelijk te doen met een goed plan en om te zorgen dat de veranderingen in het leefpatroon structureel kunnen worden toegepast. Je kunt niet je hele leven op shakes leven, dus zul je ook een goed plan voor na je dieet moeten maken.
Jojo effect voorkomen door eten
Het klinkt gek, maar het jojo effect wordt voorkomen door te blijven eten tijdens je dieet. Dat betekent niet dat je je lekker vol kunt proppen met vanalles! Maar onderzoek heeft wel uitgewezen dat mensen die geen honger hebben tijdens hun dieet, laten ook minder last hebben van een jojo gewicht. Je kunt je dieet dus aanvullen met groenten, komkommers, tomaten of fruit om te voorkomen dat je een hongergevoel krijgt. Ook zelfgebakken brood kan uitkomst bieden, want dat is in principe gezond en bevat weinig calorieën. Vul je dieet dus aan tot een punt dat je geen honger hebt, om zo het jojo effect te voorkomen.
Jojo effect voorkomen door spieropbouw
Hoewel je het misschien liever niet wilt horen, is beweging één van de belangrijkste punten van elk dieet. De beweging zorgt voor spieropbouw. Aangezien spieren ook als ze weinig gebruikt worden toch energie gebruiken, zul je minder snel opnieuw aankomen na je dieet als je je spieren hebt opgebouwd. Daarnaast zul je je ook fitter voelen en een actievere leefstijl aannemen, die je ook langer op je streefgewicht zal houden en zo een jojo gewicht voorkomt.
Consequentie is belangrijk
Of je nu een crashdieet volgt, een pillendieet, een shakedieet of een Sonja Bakker dieet: consequentie is belangrijk. Geloof daarom niet in diëten die beweren dat je bijvoorbeeld in het weekend wel alles mag, maar doordeweeks niet. Dit zorgt ervoor dat je verteringsstelsel in de war raakt en het jojo effect nog veel erger wordt. Wil je snel afvallen zonder jojo effect? Kies dan een dieet dat lang vol te houden is en dat je ook na het dieet ongeveer vergelijkbaar blijft eten. Het liefst bouw je heel langzaam het dieet af in de loop van verschillende weken, zodat je lichaam niet ‘schrikt’ van de omslag.
Vermijd alcohol – ook na het dieet
Alcoholhoudende drank zet vaak aan tot dik worden. Dit hangt ook voor een groot deel af van wat je drinkt – vooral bier en wijn hebben dit effect. Een biertje staat gelijk aan drie boterhammen met pindakaas! Wil je afvallen zonder jojo effect, dan kun je dus niet vlak na je dieet weer lekker gaan zitten hijsen. Een jojo effect voorkomen werkt alleen als je dit zowel in je eet- als in je drinkpatroon weet aan te passen. Overigens dien je ook andere dingen te vermijden zoals cola (bestaat voor eenderde uit suiker!) en andere zoete sappen.
Probeer een combinatie dieet of een eiwit dieet
Wat heel goed werkt tegen een jojo gewicht is een combinatie dieet, waarbij je wel een dieet volgt maar ook sport en je leefstijl aanpast. Wees gerust: om een jojo effect te voorkomen hoef je echt niet te gaan leven als een heilig boontje dat niks lekkers meer mag. Zolang je in het algemeen maar let op je voeding, voorkom je dit al voor het grootste deel. Verder is, als je al vaker het jojo effect tegengekomen bent, een eiwitdieet misschien een goed idee voor jou. Dit zorgt voor een stabielere manier van afvallen en heeft lang niet zo’n sterke neiging richting het jojo effect dan veel andere vormen van dieet.
Iedereen wil wel snel afvallen zonder jojo effect. Dit is in principe heel goed haalbaar, mits je goed in de gaten houdt wat je doet. En we kunnen je nu vast verklappen: shakes en pillen werken wel goed om af te vallen, maar voorkomen niet het jojo effect, dat vaak kort daarna optreedt. Het beste kun je gewoon overstappen op gezondere voeding door je eetpatroon te wijzigen. Ga je daarna ook nog eens sporten, dan wordt een gezond gewicht nog meer bevorderd. Heb jij ook nog goede tips om een jojo effect te voorkomen? Laat een reactie achter!