Bij ratatouille denk je misschien vooral aan de bekende film met een kokende rat. Toch was het recept al lang vóór de film erg bekend. Het komt ook voor in veel diëten, omdat het alleen bestaat uit groenten. Als zodanig mag je er onbeperkt van eten en bevat het nauwelijks calorieën. Ben je niet aan het diëten, dan combineer je ratatouille met Frans stokbrood, polenta of pasta.
Ingrediënten voor ratatouille (4 personen)
De ingrediënten voor ratatouille mag je zelf bepalen. Er is niet echt een vaststaand recept. Maar het is wel gebruikelijk om deze groenten te gebruiken:
- Aubergine
- Courgette
- 2-3 paprika’s
- 2 vleestomaten
- 2 flinke uien
- 2 teentjes knoflook
- 2-4 eetlepels olijfolie (alleen voor het ovenrecept)
- Tijm, rozemarijn en basilicum naar smaak
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
Je kunt ratatouille op twee manieren maken: in de oven of in de pan. In de oven worden de groenten geroosterd, dus blijven ze vrij droog. In de pan wordt ratatouille gestoofd en er zit dan dus meer vocht in. We beschrijven hier beide methoden.
Ratatouille uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd alle groenten in middelgrote blokjes en hak de knoflookteentjes fijn. Strooi de groenten gemengd in een grote ovenschaal of op een bakplaat. Verdeel de olijfolie er overheen en hussel de groenten zodat ze allemaal glimmen van de olie. Strooi de kruiden erover.
Schuif de groenten in het midden van de oven en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar. De groenten worden geroosterd, dus ze kunnen iets verkleuren. Ze mogen niet zwart worden natuurlijk! Proef na een tijdje even hoe ver de groenten zijn. Houd je van beetgaar, dan zijn ze eerder klaar.
Ratatouille in de pan
Snijd alle groenten in vrij grote stukken en hak de knoflookteentjes fijn. Doe alle groenten in een pan en zet op middelhoog vuur. Voeg een klein laagje water toe, zodat de groenten niet aanbakken. Voeg de kruiden toe en roer nogmaals goed door.
Roer af en toe de groenten om. In ongeveer 20-25 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken) zijn de groenten gaar. Proef dit af en toe even. Voeg als laatste nog peper en zout naar smaak toe. Eventueel kun je nog wat water of een blikje tomatenpuree toevoegen voor meer binding. Maar… ratatouille op deze manier bereid hoort niet teveel vocht te bevatten.