Rijst koken kan best moeilijk zijn. Soms wordt de rijst te droog, andere keren juist te plakkerig. Soms wil de rijst niet goed garen en vaak brandt hij aan. Daarom vinden heel veel mensen het moeilijk om rijst te koken. Wil jij je rijst perfect krijgen? Dat doe je met deze tips!
1. De juiste hoeveelheid water bepalen
Bij kleine hoeveelheden rijst (tot ongeveer 6 personen) is er een eenvoudig trucje om de juiste hoeveelheid water te bepalen. Je doet de rijst in de pan. Vervolgens doe je er koud water bij. Ondertussen houd je het topje van je wijsvinger in de pan, net op de rijst. Je doet er net zoveel water bij tot het eerste vingerkootje net onder water staat. Dit is ongeveer 2 cm. Het maakt niet uit hoe groot de pan is of hoeveel rijst je hebt: als je altijd zorgt dat het water tot zo’n 2 cm boven de rijst staat, heb je genoeg water om de rijst perfect te garen.
2. De perfecte hoeveelheid rijst bepalen
De meeste mensen maken veel te veel rijst klaar. Rijst neemt namelijk tijdens het koken ontzettend veel water op. Daardoor zet het uit en eindig je met veel meer rijst dan waarmee je begon. Gebruik daarom een theekom of koffiemok om de hoeveelheid rijst af te meten. Een half kopje is voldoende per persoon. Voor een grote eter kun je er iets meer in doen. Een kleine eter en een kind boven de 6 jaar heeft genoeg aan een kwart kopje rijst.
3. Laten doorstomen in de pan
Je kunt de rijst in principe koken tot ze net is drooggekookt – dan is ze ook gaar als je de juiste hoeveelheid water hebt gebruikt. Je loopt dan echter wel het risico dat de rijst aanbrandt als je net te laat bent. Je kunt de rijst dus ook laten doorstomen. Je zet de kookpit uit zodra er geen water meer boven de rijst staat. Vervolgens laat je de rijst met het deksel op de pan een kwartier staan. Zo stoomt het laatste restje water de rijst vanzelf gaar en kan het niet meer aanbranden.
4. Rijst koken in de snelkookpan
Een snelkookpan is een stuk efficiënter dan koken in een gewone pan, omdat het werkt met stoom. De stoom kan niet weg, waardoor de rijst onder druk wordt gaargekookt. Het koken met een snelkookpan is super eenvoudig. Je doet de rijst in de pan met twee keer zoveel water. Vervolgens doe je het deksel er goed op en breng je de rijst aan de kook. Als het fluitje van de snelkookpan aangeeft dat de pan goed op stoom is draai je het vuur omlaag en laat je het nog 5 minuten doorkoken. Dan draai je het vuur helemaal uit en laat je de pan nog rustig even staan tot de rest van het eten ook klaar is. Je laat voorzichtig de stoom uit de pan ontsnappen en vervolgens heb je de perfecte rijst. De rijst kan haast onmogelijk aanbranden en wordt super snel gaar.
5. Rijst koken in de rijstkoker
De laatste optie is de rijstkoker. Deze werkt met ongeveer hetzelfde systeem als een snelkookpan. Alleen werkt de rijstkoker op elektriciteit en wordt de rijst automatisch perfect gekookt. De rijstkoker is dus heel gemakkelijk om in huis te hebben als je het moeilijk vindt om rijst te koken. Het duurt wel iets langer voor de rijst gaar is, maar je hoeft er verder niet meer naar om te kijken. Je vindt zowel snelkookpannen als rijstkokers voordelig op kookwinkel.nl.
Het koken van rijst hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met wat eenvoudige tips en trucs heb je altijd de perfecte rijst op tafel. Let op: dit geldt alleen voor rijst en niet voor risotto! Risotto is een heel bijzondere rijstsoort die je op een andere manier moet klaarmaken. Dit is een goed recept voor risotto, waarmee je altijd een lekkere risotto kunt klaarmaken.