Kroketten koop je bijna altijd kant en klaar bij de snackbar of in de winkel. En ook bij de snackbar worden ze niet zelf gemaakt, maar gekocht. Toch kun je prima zelf kroketten maken. Leuk, lekker en gezond! Zó maak jij je homemade kroketten!
Ingrediënten: 8-10 kroketten of 20-25 bitterballen
- 600 gram soepvlees (bijv. kip)
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- 5 deciliter bouillon
- Bloem om te paneren
- 2 losgeklopte eieren
- Paneermeel
- ½ theelepel nootmuskaat
- 4 takjes tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze voor kroketten en/of bitterballen
- Smelt de boter in een klein pannetje (steelpan). Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en roer dit. Je krijgt een soort deegachtig papje. Bak dit heel even op laag vuur. Voeg dan een klein scheutje bouillon toe en roer dit goed door. Als dit gaat pruttelen voeg je weer wat bouillon toe. Doe dit tot je alle bouillon in de pan hebt. Er is nu een dikke saus ontstaan. Blijf tussendoor voortdurend kloppen om klontjes eruit te krijgen.
- Kook het soepvlees gaar in water of bouillon. Laat het uitlekken en snijd het heel fijn. Schep het vlees door de saus en roer goed door. Proef nu en voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg ook de nootmuskaat en tijm toe. Laat de ragout dan afkoelen. Je kunt alleen goede kroketten maken als de ragout helemaal is afgekoeld, liefst op koelkast-temperatuur.
- Vorm van de ragout kroketten of bitterballen. Hoe kleiner je ze maakt, hoe korter ze in de frituurpan kunnen.
- Neem een bakje en doe hier de losgeklopte eieren in. Doe in een ander bakje of schaaltje wat bloem. Zet daarnaast een bakje met paneermeel. Haal de kroketten of bitterballen eerst door de bloem, wentel ze daarna in het ei en rol ze vervolgens door het paneermeel.
- Let op dat er overal op de buitenkant goed gepaneerd is, anders gaan ze stuk tijdens het bakken. Leg ze nog een poosje terug in de koelkast (je kunt ze ook wel invriezen). Je bakt ze op dezelfde manier als kant-en-klare kroketten, in 4-5 minuten op 180 graden in de frituurpan.
Deze zelfgemaakte kroketten zijn gezonder dan kant-en-klare omdat je heel wat E-nummers vermijdt. Er hoeven ook geen conserveermiddelen in. Bovendien weet je nu ook waar het vlees vandaan komt. Het is wel jammer dat je niet zelf ovenkroketten kunt maken. Het is erg lastig om deze goed te krijgen zodat ze lekker knapperig worden in de oven. Maar voor gefrituurde kroketten heb je nu toch een gezond recept voor een ongezond hapje!