De New York cheesecake wordt wel gezien als de basis voor de meeste andere cheesecakes. Er zijn heel veel varianten, bijvoorbeeld met fruit of chocoladesmaak. Omdat de cheesecake, in tegenstelling tot kwarktaart, in de oven gebakken wordt, kun je niet alles doen met chocola. Zo wordt een bodem met chocolade afgeraden omdat die smelt en slap wordt. Je kunt wel wat chocoladekorrels in de taart doen voor een chocolate-chip-effect.
Ingrediënten (8-12 personen)
- 200 gram koekjes (bijvoorbeeld bastogne of digestive)
- 100 gram boter
- 1 theelepel kaneel
- 1 zakje vanillesuiker
- 600 gram MonChou
- 125 gram creme fraiche
- 2 eetlepels bloem
- 150 gram suiker
- 3 eieren
Bereidingswijze NY cheesecake
- Verwarm de oven voor op 120 graden (hetelucht 110).
- Bekleed een springvorm met bakpapier of vet hem goed in met boter.
- Maal of hak de koekjes fijn, eventueel in de keukenmachine of met de staafmixer. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Meng in een kom de koekkruimels met de gesmolten boter en de kaneel, zodat alles goed gemengd is.
- Doe het mengsel in de bakvorm en druk rondom stevig aan zodat de hele bodem bedekt is. Zet het ongeveer 15 minuten in de koelkast.
- Meng MonChou, bloem, suiker, eieren, creme fraiche en vanillesuiker in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gelijk mengsel. Schep het in de vorm en strijk het mooi glad.
- Bak de taart in ongeveer 1,5 uur gaar in het midden van de oven. Laat de cheesecake rustig afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna nog minimaal 4 uur in de koelkast. Dek de taart af om een vel te voorkomen.
De truc voor een echt lekkere cheesecake is het afkoel proces. Zet je de cheesecake te snel in de koelkast, dan koelt hij te snel af waardoor de binnenkant brokjes kan krijgen. En koel je de taart niet lang genoeg, dan is de kans groot dat hij instort tijdens het snijden. Je kunt de taart decoreren met vruchten, bijvoorbeeld frambozen. Eet smakelijk!