Tarte Tatin is een heerlijke Franse taart die ‘op zijn kop’ gebakken wordt. Sinds de taart is ‘ontdekt’ zijn er al veel meer taarten bedacht die zo op de kop worden gemaakt. Het voordeel is dat je een heerlijk gekarameliseerd laagje aan de bovenkant krijgt die je anders nooit zo perfect mee kunt bakken.
Ingrediënten voor tarte tatin
- 4 plakjes bladerdeeg
- 6 flinke en stevige appels, bijv. goudreinet of golden delicious
- 120 gr boter
- 200 gr witte suiker
Bereidingswijze van tarte tatin
Begin door de oven voor te verwarmen op 200 graden. Neem een taartvorm van ongeveer 28 cm doorsnee. Bekleed deze met een dubbele laag bakpapier.
Laat het bladerdeeg wat ontdooien in losse plakjes. Snijd de boter in kleine stukjes en verdeel deze over de bodem van het bakblik. Strooi er dan de suiker overheen.
Schil de appels en snijd ze in parten. Verdeel de parten over de suiker. Zet de bakvorm in de oven en laat ong. 10 minuten staan. De suiker wordt heet en mengt zich met de boter tot een karamel.
Haal het bakblik uit de oven en dek de bovenkant rondom af met een laagje bladerdeeg. Maak de randen iets dikker als je nog wat bladerdeeg overhoudt. Bak de taart daarna in 20 minuten gaar.
Haal het bakblik uit de oven. Neem een bord dat groter is dan het bakblik en leg het er op zijn kop bovenop. Keer dan de vorm om, zodat de taart uit het bakblik op het bord terechtkomt. LET OP: de karamel is heel erg heet!
Laat de taart rustig even afkoelen. Snijd hem dan in stukken. De taart is warm het lekkerst, maar is koud ook erg lekker met slagroom. Je kunt de taart beter niet langer dan 1-2 dagen bewaren, want dan wordt de bladerdeegbodem taai en slap.