Pannenkoeken en flensjes lijken best veel op elkaar. Toch zijn ze niet hetzelfde: flensjes zijn veel dunner. Terwijl pannenkoeken een maaltijd vormen, worden flensjes vooral gebruikt bij desserts. Dus hoe zit dat eigenlijk?
Het verschil in beslag
Zowel pannenkoeken als flensjes maak je van een combinatie van bloem, melk, eieren en een snufje zout. Het verschil zit vooral in de hoeveelheden die worden gebruikt. Bij pannenkoeken wordt in verhouding meer bloem en minder ei gebruikt. Bij flensjes wordt veel minder bloem gebruikt, waardoor het beslag een stuk dunner wordt.
Het verschil bij het bakken
Naast een klein verschil in het beslag, zul je merken dat er ook verschil is bij het bakken. Bij flensjes doe je minder beslag in de pan en het loopt dunner uit. Als je het flensje te snel wilt omdraaien, zal hij gemakkelijk scheuren. Flensjes worden ook wel gebakken op een platte bakplaat, waar het beslag nog makkelijker dun kan uitlopen. Maar in principe kan het ook gewoon in een pannenkoekenpan.
Het basisrecept voor flensjes en pannenkoeken
Het basisrecept voor flensjes
- 125 gr bloem
- 3 eieren
- 300 ml melk
- Snufje zout
Het basisrecept voor pannenkoeken
- 250 gr bloem
- 500 ml melk
- 2 eieren
- Snufje zout
Zoals je kunt zien zit het verschil tussen pannenkoeken en flensjes in de hoeveelheden ingrediënten. Voor flensjes gebruik je in verhouding iets meer melk en veel meer eieren dan voor pannenkoeken. Dat maakt het beslag een stuk dunner. Het bakken gaat wel volgens dezelfde principes.
Pannenkoeken of flensjes?
De vraag of je pannenkoeken of flensjes gaat maken, hangt vooral af van je doel. Voor een dessert zijn pannenkoeken eigenlijk te groot en te dik. Ze zijn daarom minder geschikt dan flensjes. Flensjes worden vaak gecombineerd met zoetigheid, zoals ijs, vruchten en chocolade. Pannenkoeken worden meestal gegeten als maaltijd en de meeste kinderen zijn er dol op.
Het verschil tussen pannenkoeken en flensjes is kleiner dan veel mensen denken. Overigens kun je flensjes ook met water maken, maar dan zijn ze minder smaakvol en officieel hoort het niet zo. Als je gaat voor Franse crêpes zul je merken dat er deels water en deels melk wordt gebruikt.