Alle verschillende soorten spek komen van een varken. Maar waarom zijn het dan verschillende soorten? En waar komt je spek vandaan? Hier vind je alles over de verschillende soorten spek.
De 3 delen van het varken
Spek komt maar van drie delen van het varken: van de rug, van de buik en van de wangen. Daar zit het meeste vet en spek is vlees met een randje vet eraan. De verschillende soorten spek hebben een verschillende structuur. En bovendien worden ze ook anders klaargemaakt. Buikspek is doorgaans iets minder vet dan rugspek.
Het spek van de buik
Er komen veel speksoorten uit de buik van het varken. Dat zijn bijvoorbeeld:
- Ontbijtspek. Dit bestaat uit stukken buikspek die gezouten zijn en daarna weer afgespoeld. Daarna wordt het spek opgerold, gedroogd en daarna gerookt. Dan wordt het in plakjes gesneden.
- Pancetta. Dit is eigenlijk hetzelfde spek als ontbijtspek. Het wordt alleen nog extra gekruid met peper en kruiden. Soms wordt het rauw gelaten, maar meestal is pancetta gedroogd en gerookt.
- Zeeuws spek. Dit spek werd vroeger heel langzaam in water, zout en kruiden gaar gekookt. Tegenwoordig wordt het gepekeld en gemarineerd in kruiden.
- Katenspek. Lijkt wel een beetje op zeeuws spek, maar met een heel andere marinade. Vaak is katenspek veel zoeter.
Het spek van de rug
Een aantal bekende speksoorten komen van de rug van het varken. Denk maar aan:
- Bacon. Dit is met zout ingespoten en is vaak ook nog gerookt. Gebakken bacon vind je heel veel op belegde broodjes, in salades en zelfs in sauzen en soepen.
- Lardo. Deze Italiaanse speksoort bestaat eigenlijk alleen uit de vetrand van het spek. Het is absoluut geen goede combinatie met een dieet, maar is wel heerlijk zacht.
- Spekblokjes, zoals zuurkoolspek, spekreepjes en gerookte spekjes.
Kinnebakspek of wangspek
De wangen en kin van het varken bevatten ook spek. Ook daarvan worden verschillende soorten spek gemaakt:
- Spek dat verwerkt wordt in worstjes.
- Magere speksoorten
- Speklapjes. Deze komen meestal van de wangen, maar niet altijd.
Spek is erg lekker en we kunnen haast niet zonder. Hoewel het een tijd lang wat minder populair was vanwege het vetgehalte, is spek toch ook onmisbaar in de keuken.