Aardappelmuffins of aardappel torentjes zijn een overheerlijk bijgerecht bij heel veel maaltijden. Ze zijn nog maar kortgeleden opgedoken en worden steeds populairder door de bijzondere vorm en smaak. Op deze manier lusten ook kinderen aardappels – een prima manier om ze op een gezonde manier meer aardappels te laten eten. Ze zijn overheerlijk en het recept kan naar wens worden uitgebreid met extra groenten of kip.
Benodigdheden voor aardappelmuffins
Je hebt verschillende dingen nodig voor aardappelmuffins:
- Aardappels (logisch, toch?). Reken per muffin een kleine aardappel.
- Boter, ongeveer 15 gram per muffin
- Geraspte kaas, ongeveer 10 gram per muffin
- 1 grote theelepel mayonaise per muffin
- 1 grote theelepel creme fraiche per muffin
- Snufje zout, peper en paprikapoeder
- Muffinbakvorm of ovenplaat (dan worden de muffins wat platter tijdens het bakken)
Instructies voor het bakken van de aardappeltorentjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schaaf de schoongemaakte (ongeschilde) aardappels in dunne plakjes. Het liefst doe je dat met de kaasschaaf, maar je kunt ze ook heel dun snijden met een mesje als je een vaste hand hebt.
- Smelt de boter in een pannetje en voeg de geraspte kaas toe. Doe de aardappelschijfjes in een kom en roer het boter-kaas-mengsel erdoorheen.
- Voeg peper en zout naar smaak toe. Wees voorzichtig met het zout, want de kaas is ook al zout. Vet dan een muffinvorm of bakplaat in.
- Stapel de aardappelschijfjes op in de muffinvorm of op de bakplaat. Verdeel de schijfjes over het aantal muffins dat je wilt maken. Heb je gekozen voor grote aardappels, dan hou je misschien wat over. De stapeltjes mogen gerust wat hoger zijn, want ze krimpen nog tijdens het bakken.
- Zet de aardappeltorentjes ongeveer 25 minuten in de oven. Neem dan een sateprikker en steek die er van bovenaf in het midden in. Kun je doorgaan tot de bodem, dan zijn de torentjes gaar. Zo niet, dan laat je ze telkens 5 minuten doorbakken tot ze klaar zijn. Dit heeft te maken met de soort aardappel en de dikte van de torentjes.
- Meng ondertussen de mayonaise en de creme fraiche in een kom. Voeg en peper, zout en paprikapoeder naar smaak aan toe. Is het lekker op smaak? Zet het dan in de koelkast totdat de aardappelmuffins gaar zijn. Laat deze dan minimaal 5 minuten afkoelen en schep met een lepeltje de saus erop. Eventueel kun je ze garneren met een stukje waterkers, een blaadje peterselie of een stukje radijs.
Dit recept levert heerlijke aardappelmuffins op. Wil je eens wat anders dan anders? Doe er dan bijvoorbeeld eens plakjes kipfilet tussen. Je kunt er ook wat fijngesneden paprika tussen leggen, of stukjes champignon. Eigenlijk kun je alle kanten op met dit recept! Alleen moet je even rekening houden met ‘vochtige’ dingen: dingen die vocht produceren bij het verhitten, zoals champignons. Dan is het verstandig om de bodem van de muffinvorm te bestrooien met wat paneermeel. Deze aardappelmuffins of aardappeltorentjes zijn heerlijk als bijgerecht of als vervanger voor aardappels in een diner. Er wordt geen vet gebruikt, dus is het ook nog eens super gezond. Eet smakelijk!