Wist je dat konijnenvlees heel gezond is? Het valt onder ‘wit vlees’ en bevat maar weinig calorieën. Het past dus ook binnen veel diëten. Uiteraard moet je wel opletten hoe het konijn heeft geleefd. Konijnenvlees afkomstig uit Nederlandse kwekerijen is meer verantwoord dan vlees uit het buitenland.
Ingrediënten voor gestoofd konijn
- 1 konijn (4 poten, evt. rug en lever)
- 4 tl nootmuskaat
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 3 laurierblaadjes
- 250 ml rode wijn (mag ook iets meer of minder zijn)
- 2 appels
- Roomboter of olijfolie
Bereidingswijze
- Snijd de knoflook zo fijn mogelijk. Smeer elke konijnenpoot in met nootmuskaat, zout, peper en stukjes knoflook.
- Snijd de ui klein en de appels in blokjes.
- Bak de konijnenbouten in een braadpan op hoog vuur rondom mooi bruin. Blus af met de wijn en zet het vuur lager. Wacht tot de wijn zachtjes borrelt, maar niet helemaal kookt.
- Voeg de ui, laurier en appels toe aan de jus en laat rustig door stoven.
- Laat het konijn in 2,5-3 uur helemaal gaar worden. Als je ook konijnenrug hebt, kun je dit ongeveer een uur voordat de rest klaar is in de stoofpot stoppen. Een konijnenlever kun je een half uur voor het eind van de tijd erbij doen. Zo voorkom je dat dit vlees hard en taai wordt doordat het te lang aan het stoven is.
- Controleer tijdens de baktijd regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit. Je mag dit aanvullen met wijn of met WARM water. Gebruik hier geen koud water voor! Dan schrikt het vlees en zal het niet mooi zacht worden.
Serveer het konijn met aardappelen en een lekkere groente. De jus is heerlijk over de aardappelen. Tip: serveer de lever en rug apart, dit vlees heeft een opvallende smaak. Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen. Het vlees is nu zo gaar dat het gemakkelijk van het bot af komt. Je kunt het dus ook zonder botten serveren.