In Nederland is vooral kwarktaart populair. De Engelse variant, cheesecake, is echter ook bezig met een opmars. Het is een heerlijke taart, die echter niet zo geschikt is voor mensen die op dieet zijn. In tegenstelling tot het meeste gebak, dat vooral sterk is in zoete smaken, heeft cheesecake een licht zure smaak. Dat maakt hem ook heel geschikt als nagerecht of als gebak in de zomer, want het geeft een wat frissere smaak. Dit originele Engelse recept voor cheesecake hoort in elk geval in de top 10 van lekkerste Engelse gerechten!
De ingrediënten voor Cheesecake
*BODEM*
- 300 gram koekkruimels, bijvoorbeeld mariakaakjes, bastognekoeken of Digestive koeken
- ¼ theelepel kaneel
- 80 gram boter
*VULLING*
- 900 gram zachte roomkaas of mon chou
- 250 gram suiker
- 125 ml creme fraiche
- 2 theelepels vanillesuiker
- 5 grote eieren
*TOPPING*
- 125 ml creme fraiche
- 2 theelepels suiker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 230 graden. Zet een ovenschaal met water in de oven, om te zorgen voor veel vocht en damp.
- Meng in een kom de koekkruimels met de kaneel. Smelt de boter in een pannetje en giet het over de kruimels heen. Mix het goed door elkaar met twee vorken. Neem een springvorm, beleg de bodem met bakpapier en maak van de kruimels een bodem. Stamp deze stevig aan. Zet de vorm daarna in de koelkast zodat de bodem kan harden.
- Doe de roomkaas, suiker, creme fraiche en vanillesuiker bij elkaar in een grote kom. Mix met de handmixer totdat het zacht en romig is geworden. Vergeet niet af en toe de wanden van de kom met een spatel schoon te maken zodat alles goed mengt.
- Doe de eieren in een andere kom en mix ze totdat ze luchtig zijn. Giet ze dan bij het roommengsel en mix ze er heel licht doorheen.
- Haal de bodem uit de koelkast en giet de vulling er overheen. Zet de cheesecake in de ovenschaal met water en bak 12 minuten op 230 graden mee. Zet dan de oven omlaag naar 180 graden en laat de cheesecake daar nog eens 50-60 minuten in staan. De bovenkant van de taart moet goudbruin worden. Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Is tussendoor het water in de ovenschaal op, vul het dan weer bij. Anders wordt de cheesecake te droog!
- Mix de overgebleven creme fraiche en suiker in een kom door elkaar. Doe dit mengsel over de afgekoelde taart. Dek dan de taart af en laat hem minimaal 4 uur in de koelkast staan.