Sunday Roast Beef is een heerlijk gerecht dat traditioneel gegeten werd op zondagen. Dat kwam onder andere omdat armere gezinnen alleen op zondag een klein stukje vlees hadden. Daar wilden ze dus graag wat bijzonders van maken en “Sunday Roast” bestaat dan ook in allerlei vormen en met allerlei toevoegingen. In de ‘arme’ versie bestaat het gerecht alleen uit vlees en gestampte aardappelen, maar de Sunday Roast die een echte traditie is geworden is de ‘complete’ variant van de wat rijkere gezinnen met allerlei groenten erbij. Het basisrecept van de Sunday Roast Beef is een absolute aanrader en geeft je gegarandeerd heerlijk mals vlees.
Ingrediënten (4-5 personen)
- 1 groot stuk aaneengesloten stuk rib-eye van de slager van ongeveer 1400-1500 gram.
- Vers zeezout en versgemalen zwarte peper
- 60 ml olijfolie
- 1 grote sjalot, fijngehakt
- 350 ml rode wijn (bijvoorbeeld cabernet of merlot)
- 1100 ml runderbouillon
Bereidingswijze van Sunday Roast Beef
- Verhit de oven voor op 200 graden. Leg het stuk vlees op een bord en bestrooi het ruim met peper en zout. Wees hier niet te voorzichtig mee. Neem een grote schaal die vuurbestendig is en ook in de oven kan. Zet deze op hoog vuur en doe er de olijfolie in.
- Bak het vlees in de pan rondom totdat het mooi goudbruin is aan alle kanten. Zet dan de pan of schaal in de oven en laat het vlees daarin verder garen. Reken ongeveer 15 minuten per 500 gram vlees. Haal dan de pan weer uit de oven en leg het vlees op de snijplank. Laat het eerst, ingepakt in aluminiumfolie, nog een kwartier rusten.
- Giet het overtollige vet uit de pan of schaal die je hebt gebruikt. Zet de pan dan weer op het vuur en voeg de sjalotjes toe. Bak ze zacht en bruin. Giet dan de helft van de wijn erbij en schraap tijdens het roeren ook alle restjes van de bodem van de pan los. Voeg de resterende wijn toe, breng het aan de kook en laat het doorsudderen tot de helft van de wijn is verdampt. Voeg de bouillon toe en laat het weer koken tot ongeveer de helft is verdampt.
- Giet de saus in een kom. Zet dan een metalen zeef over de pan en giet de saus erdoorheen terug in de pan. Laat het dan zachtjes doorpruttelen totdat het de gewenste dikte heeft. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd het vlees in dunne lappen en serveer met de saus.
Als je een keer Sunday Roast Beef hebt gegeten, begrijp je waarom men vroeger zo uitkeek naar de zondag. Dit gerecht is erg lekker met een bijbehorende stevige stamppot van aardappelen met boter en groenten als wortelen en pastinaak. Uiteraard horen er ook een Engels voorgerecht en nagerecht bij. Passende gerechten vind je in de top 10 van traditionele Engelse gerechten.
*Dit recept is oorspronkelijk afkomstig van www.foodnetwork.com, waar je de Engelstalige variant terugvindt.